Eduskuntapuolueet suhtautuvat positiivisesti pitkäaikaissairaiden maksutaakan helpottamiseen

14.2.2019 klo 14:35 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskuntapuolueet suhtautuvat positiivisesti pitkäaikaissairaiden maksutaakan helpottamiseen. Tämä käy ilmi tuoreesta kyselystä, jonka toteuttivat Allergia-, Iho- ja Astmaliitto, Crohn ja Colitis ry, Psoriasisliitto sekä Suomen Reumaliitto.

Eduskunnan Psoriasis-ryhmän puheenjohtaja, kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen iloitsee, että potilasjärjestöjen työ on saanut eduskuntapuolueiden laajan tuen.

– Työtä on tehty paljon ja nyt asiat etenevät, Laukkanen uskoo.

Erityisen paljon ongelmia sairastaville on tuottanut lääkekorvausten vuosiomavastuu eli lääkekatto, joka on 572 euroa tänä vuonna.

Pitkäaikaissairaat, jotka tarvitsevat erityisen kalliita lääkkeitä, joutuvat maksamaan lääkekaton kerralla heti vuoden alussa.

Kaikki maksukatot alkavat kertyä yhtä aikaa vuoden alusta. Siksi monen pitkäaikaissairaan maksettavaksi lankeaa suuri summa lyhyen ajan sisällä, mikä rasittaa taloutta.

Potilasjärjestöt ovat ehdottaneet ongelmiin ratkaisuja: Erityisen kalliita lääkkeitä käyttävien pitäisi voida maksaa lääkekatto useammassa kuin yhdessä osassa. Myös eri maksukattojen yhdistäminen ja kohtuullistaminen keventäisi pitkäaikaissairaiden maksutaakkaa.

Järjestöt selvittivät vuodenvaihteessa eduskuntapuolueiden suhtautumista näihin ratkaisuehdotuksiin. Puolueilta kysyttiin, kannattavatko ne vuosittaisen lääkeomavastuun jaksottamista kahteen tai useampaan erään sekä kaikkien terveydenhuollon omavastuiden yhdistämistä yhdeksi vuosiomavastuuksi.

Kysely lähetettiin sähköpostilla yhdeksälle puolueelle (SDP, kokoomus, keskusta, vihreät, perussuomalaiset, vasemmistoliitto, RKP, KD ja siniset). Kaikki puolueet vastasivat kyselyyn.

Puolueet suhtautuvat järjestöjen ehdotuksiin pääosin myönteisesti.

Kaikki puolueet ilmoittivat olevansa joko yksiselitteisesti lääkekaton jaksottamisen ja maksukattojen yhdistämisen kannalla tai pitävänsä niitä harkitsemisen arvoisina vaihtoehtoina. Varovaisimmin maksukattojärjestelmän uudistamiseen suhtautuvat kokoomus, keskusta ja siniset. Uudistamisen tueksi kaivattiin lisää tietoa ja selvityksiä.

– Olemme tyytyväisiä siihen, että puolueet tunnistavat pitkäaikaissairauden aiheuttamat taloudelliset haasteet. Maksukattojen uudistusta on lykätty jo pitkään. Tulevan hallituksen on tartuttava asiaan viipymättä, järjestöt toteavat.

Tällä hetkellä sosiaali- ja terveydenhuollon maksukattojärjestelmässä on erilliset maksukatot lääkkeille, asiakasmaksuille ja matkakuluille. Niiden yhteenlaskettu summa vuonna 2019 on 1 555 euroa.

Kaikki maksukatot alkavat kertyä yhtä aikaa vuoden alusta. Siksi monen pitkäaikaissairaan maksettavaksi lankeaa suuri summa lyhyen ajan sisällä, mikä rasittaa taloutta.

– Teettämämme selvityksen mukaan pitkäaikaissairaus on monelle pieni- ja keskituloiselle merkittävä taloudellinen taakka. Yksi keskeinen syy tähän on kankea maksukattojärjestelmä, järjestöt sanovat.

Ylös