Oppositio pitää hallituksen sote-vastinetta riittämättömänä

6.3.2019 klo 11:29 Politiikka Samuli Rissanen

Hallituksen täydentävä vastine ei opposition edustajien mielestä ratkaise sote-uudistuksen perustuslaillisia ongelmia, joihin perustuslakivaliokunta on edellyttänyt sosiaali- ja terveysvaliokunnan kiinnittävän huomiota.

Opposition mukaan vastineessa ei esitetä riittäviä uusia ratkaisuehdotuksia soten rahoitukseen ja notifiointiin. Myös tietosuojaan liittyvät ratkaisut jäävät epäselviksi.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan oppositioedustajien mielestä hallituksen vastaukset vaikuttavat yhä riittämättömiltä perustuslakivaliokunnan edellyttämiin muutosvaatimuksiin nähden.

– Vastineessa ei esitetä riittäviä uusia ratkaisuehdotuksia soten rahoitukseen ja notifiointiin. Myös tietosuojaan liittyvissä kysymyksissä hallituksen esittämät ratkaisut ovat jääneet epäselviksi.

– Vastineessa ei esitetä riittäviä uusia ratkaisuehdotuksia soten rahoitukseen ja notifiointiin. Myös tietosuojaan liittyvissä kysymyksissä hallituksen esittämät ratkaisut ovat jääneet epäselviksi.

– Julkisen palveluntuottajan roolia on täsmennetty, mutta peruskysymykseen julkisen palvelutuotannon turvaamisesta kaikissa olosuhteissa ei ole saatu selvää vastausta, oppositioedustajien yhteisessä tiedotteessa kerrotaan.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta sai hallituksen 18-sivuisen täydennyksen sote-vastineisiin tänä aamuna ja edustajat ovat saaneet kysyä hallituksen esittämistä korjauksista.

Oppositio vetoaa hallitukseen, että se yrittäisi vielä vakavasti tehdä siltä pitkään vaadittuja korjauksia sote-esitykseen.

– Aikaa ei ole enää hukattavaksi, edustajat muistuttavat.

Kristillisdemokraattieja sosiaali-ja terveysvaliokunnassa edustaa kansanedustaja Sari Tanus, joka on mukana opposition edustajien yhteisessä kannanotossa.

Valiokunta kuulee vielä useita asiantuntijoita, jotka on kutsuttu paikalle eduskuntaan torstaiksi.

Soten käsittely saattaa venyttää eduskunnan istuntokautta, jonka oli määrä päättyä lähestyvien eduskuntavaalien vuoksi maaliskuun puolivälissä.

Keskustelu uusista mahdollisista päivämääristä jatkuu sen jälkeen, kun sosiaali- ja terveysvaliokunta on käsitellyt hallituksen täydennetyn sote-vastineen.

Ylös