EU-ministerivaliokunta: Suomi voi hyväksyä jatkoajan brexit-neuvotteluille

15.3.2019 klo 12:18 Politiikka Samuli Rissanen

EU-ministerivaliokunta on tänä aamuna linjannut, että Suomi voi sopimuksettoman eron välttämiseksi suhtautua myönteisesti Britannian pyyntöön neuvottelujen jatkoajasta.

Pidennyksen keston pitää kuitenkin olla oikeassa suhteessa tavoitteisiin.

Suomi voi suhtautua myönteisesti Britannian mahdolliseen pyyntöön brexit-neuvottelujen määräajan pidentämisestä, linjaa EU-ministerivaliokunta.

Valiokunta pitää todennäköisenä, että Britannia pyytää eroneuvottelujen määräajan pidennystä.

Se, että hallitus toimii toimitusministeristönä, ei valiokunnan mukaan vaikuta eduskunnan rooliin EU-asioiden valmistelussa.

Pidennys edellyttää Eurooppa-neuvoston yksimielistä päätöstä.

– Mahdollista pyyntöä arvioitaessa on erityisesti otettava huomioon Britannian suunnitelma siitä, mihin tarkoitukseen pidennys käytettäisiin. Mahdollisen pidennyksen keston tulee olla oikeassa suhteessa tavoitteisiin, jotka pidennykselle asetetaan, valiokunnan tiedotteessa kerrotaan.

Valiokunta perustelee kantaansa sopimuksettoman eron välttämisellä.

EU-ministerivaliokunta keskusteli kokouksessaan Suomen tulevien viikkojen EU-vaikuttamisesta, jota jatketaan toimitusministeristön johdolla.

Se, että hallitus toimii toimitusministeristönä, ei valiokunnan mukaan vaikuta eduskunnan rooliin EU-asioiden valmistelussa.

Ministerien osallistuminen Euroopan unionin neuvoston kokouksiin ja epävirallisiin ministerikokouksiin jatkuu normaalisti.

Ministeritason vaikuttamista jatketaan EU-ministerivaliokunnassa tai valtioneuvoston yleisistunnossa päätettyjen ja eduskunnan kanssa sovittujen kantojen pohjalta.

 

Ylös