Uusi rahankeräyslaki hyväksyttiin aivan kalkkiviivoilla – Antero Laukkanen pitää asiaa kristikansan ja kansalaisjärjestöjen voittona

16.3.2019 klo 08:00 Politiikka Samuli Rissanen

Espoolainen kansanedustaja Antero Laukkanen iloitsee uudesta rahankeräyslaista, joka on monivuotisen työn tulos. Voimaan tullessaan lakia mahdollistaa esimerkiksi yhdistyspohjaisten seurakuntien kolehdin keruun ilman rahankeräyslupaa. Samalla selkiytyy yleisahyödyllisyyden käsite.

– Suuri voitto, koko kristikansan ja kansalaisjärjestökentän voitto, kansanedustaja Antero Laukkanen kuvaa uutta rahankeräyslakia.

Eduskunta hyväksyi lain aivan kalkkiviivoilla, vain vajaa kaksi viikkoa ennen istuntokauden päätöstä ja päivää ennen hallituksen eroa.

Uusi rahankeräyslaki korvaa vanhan lain kokonaisuudessaan. Laukkasen mukaan uusi laki on paras kokonaisuus kaikessa huolellisuudessaan.

Jatkossa myös yhdistyspohjaiset seurakunnat voivat vapaasti kerätä kolehteja omissa tiloissaan.

Uudistamishankkeen aloitti viime vaalikaudella sisäministerinä toiminut Päivi Räsänen. Silloin hanke kaatui, mutta kristillisdemokraatit Laukkanen etunenässä ovat ajaneet sitä tällä kaudella eteenpäin.

Uusi laki merkitsee isoa muutosta yhdistysseurakuntien kolehtien keruuseen, joka on nykyisen lain myötä ollut ongelmallinen. Rahaa esimerkiksi kolehtien muodossa ei ole ollut mahdollista kerätä ilman rahankeräyslupaa.

–  Jatkossa myös yhdistyspohjaiset seurakunnat voivat vapaasti kerätä kolehteja omissa tiloissaan.

– Tämä rahankeräyslaki selkeyttää monen yhdistyksen toimintaa ja tuo myös seurakuntayhteisöille rauhan, ettei tarvitse enää pelätä viranomaisen puuttuvan jumalanpalveluksen yhteydessä kerättyyn kolehtiin, Antero Laukkanen iloitsee.

Jatkossa ei ole siis enää uhkaa, että esimerkiksi polisiihallinnosta tulee noottia, että ei ole rahankeruulupaa, kun sitä ei enää tarvita.

Jatkokaudelle eduskuntaan pyrkivä Antero Laukkanen kertoo KD-Kompassi-ohjelmassa rahankeräyslain lisäksi muista tämän kauden saavutuksistaan.

KD-Kompassi lähetetään Radio Deillä lauantaisin klo 12.50.

Ylös