”Valiokunnissa on tapeltu kuin pahaiset kakarat” – Essayah uskoo, että vaaleissa punnitaan poliittisen päätöksenteon luotettavuus

16.3.2019 klo 19:52 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi Maaseudun Tulevaisuus -lehden kolumnissaan, että eduskuntavaaleissa käydään kisaa erityisesti suomalaisten luottamuksesta poliittiseen päätöksentekoon.

Tulevista eduskuntavaaleista on maalattu milloin sote-, ilmasto- tai maahanmuuttovaaleja. Essayah itse uskoo, että kaikki kysymykset ovat agendalla, mutta niiden takaa kysytään suomalaisten luottamusta poliittiseen päätöksentekojärjestelmään.

– Liian moni on pettynyt ja tuntee epäluottamusta. Viime vuosien leikkaukset ovat osuneet etenkin lapsiperheisiin ja eläkeläisiin. Myös koulutuksesta on tingitty.

– Liian moni on pettynyt ja tuntee epäluottamusta. Viime vuosien leikkaukset ovat osuneet etenkin lapsiperheisiin ja eläkeläisiin. Myös koulutuksesta on tingitty.

– Syntyvyys laskee, ja syrjäytyneiden nuorten määrä on korkea. Vanhustenhoito ei toimi, ja lääkäriin joutuu jonottamaan. Ilmastonmuutos ja pakolaiskriisit aiheuttavat suurta epävarmuutta, Essayah kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuus -lehden kolumnissaan (15.3.)

Kaiken huipuksi poliitikot ajavat sote-uudistuksen karille, koska puoluepoliittiset intressit eivät toteudu, ja tappelevat valiokunnissa kuin pahaiset kakarat, Essayah arvioi.

Kristillisdemokraattien visio tyytymättömyyden ja epä­varmuuden keskellä on Suomi, johon voit luottaa. Essyah’n mielestä nyt ei tarvitata lisää provokaattoreita ja epäsovun lietsojia, vaan toimivia ratkaisuja ja niiden rakentajia.

Suomi tarvitsee hänen mukaansa vakaan talouden pohjan eli korkeamman, vähintään 75 prosentin työllisyysasteen. Silloin tuetaan yrittäjyyttä, edistetään paikallista sopimista ja tuetaan työntekijöiden elinikäistä oppimista.

– Kotimainen ruoka ja energia ovat parasta ilmastopolitiikkaa, joten edistetään energia-alan tutkimus- ja kehitystoimintaa, tuetaan kestävän kehityksen mukaista biotaloutta, huoleh­ditaan metsistä ja tuetaan maatalouden kannattavuutta.

Suomi tarvitsee myös sosiaaliturvauudistuksen, joka sovittaa työn ja tuet paremmin yhteen. Silloin lyhytaikaisen ja osa- aikaisenkin työn vastaan­ottaminen kannattaa ja auttaa ihmisiä takaisin työelämään.

– Panostamalla toisen asteen koulutukseen ja etsivään nuorisotyöhön pidetään kaikki nuoret osallisina, Essayah muistuttaa.

Hyvällä perhepolitiikalla puolestaan rakennetaan lapsiystävällistä yhteiskuntaa. Essayah muistuttaa, että tälläkin vaali­kaudella keskustelussa työn­antajien maksurasituksen jakautuminen on ollut isompi huoli kuin lapsen kiintymyssuhteiden kehittyminen.

Viime syksynä Essayah’n luotsaamat kristillisdemokraatit nostivat omassa senioripoliittisessa ohjelmassaan keskiöön neljän takuun mallin vanhustenhoidon laadun varmistamiseksi. Jokaiselle ikäihmiselle, asuipa sitten kotona tai hoivayksikössä, kuuluu ulkoilutakuu, ruokailutakuu, hygieniatakuu ja yhteisötakuu eli sosiaalisten suhteiden tukeminen.

– Tarvitsemme vanhustenhoitoon lisää resursseja, hoitajamitoituksen nostoa ja kirjausta lakiin, parempaa valvontaa ja sanktioita laiminlyönneistä.

Ylös