Essayah Espoossa: Seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus saatava pikaisesti valmisteluun

29.3.2019 klo 17:31 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n mielestä ensi eduskuntakaudella on pikaisesti tehtävä kokonaisvaltaiset tiukennukset seksuaalirikoksia koskevaan lainsäädäntöön ja valmisteltava toimenpideohjelma näiden rikosten ennaltaehkäisemiseksi. Essayah vierailee Isossa Omenassa Espoossa tänään perjantaina.

– Erityisesti lapsiin kohdistuvien rikosten osalta pitää tehdä merkittäviä kiristyksiä, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vaatii.

Essayah vieraili vaalikiertueella Espoon Iso Omena -kauppakeskuksessa perjantaina klo 16–18.

– Tällä kaudella tehdyt, yksittäisiä pykäliä koskevat uudistukset eivät ole olleet riittäviä. Nykyiset seksuaalirikoksia koskevat rangaistusasteikot ja vallitseva oikeuskäytäntö vastaavat heikosti kansalaisten oikeustajua sekä seksuaalirikosten tuomittavuuden tasoa, Essayah huomauttaa.

Essayah peräänkuuluttaa kokonaisvaltaisia toimenpiteitä sekä ennaltaehkäisyyn että jälkikäteen.

– Jotta seksuaalirikosten määrää pystytään tehokkaasti vähentämään, tarvitaan kokonaisvaltaisia toimenpiteitä, niin ennaltaehkäiseviä kuin jälkikäteisiä. Ennen kaikkea viranomaisilla on oltava riittävät resurssit.

Seksuaalirikosten uhrien hoito ei ole riittävällä tasolla ja hoidon taso vaihtelee eri puolilla Suomea. – puheenjohtaja Sari Essayah

– Sitäpaitsi seksuaalirikosten uhrien hoito ei ole riittävällä tasolla ja hoidon taso vaihtelee eri puolilla Suomea, Essayah muistuttaa.

Puheenjohtaja Sari Essayah haluaa varmistaa niin viranomaisten toimintaedellytykset, osaamisen ja riittävän henkilöstön määränkin.

– Seksuaalirikosten tehokas torjunta edellyttää määrätietoista ja laajaa viranomaisyhteistyötä. Poliisilla on tietysti ensisijaisen tärkeä rooli rikosten tutkinnassa, mutta erityisesti lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten torjunnassa korostuu viranomaisyhteistyö esimerkiksi päivähoidon sekä lastensuojelu- ja kouluviranomaisten kanssa, Essayah korostaa.

Suomi on 2011 sitoutunut torjumaan lasten seksuaalista riistoa ja hyväksikäyttöä liittymällä kansainväliseen Lanzaroten sopimukseen, mutta sopimukselle ei ole laadittu toimeenpanosuunnitelmaa.

Lapsi- ja perhejärjestöt vaativat kannanotossaan torstaina 28. maaliskuuta, että toimeenpanosuunnitelma laaditaan seuraavalla hallituskaudella.

– Nyt on iso huoli lasten ja nuorten turvallisuuden puolesta, Essayah huomauttaa.

Tällä viikolla uutisoitiin KRP:n tutkivan lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja siihen liittyvän materiaalin levittämiseen kytkeytyvää esitutkintakokonaisuutta. Aiemmin Suomea järkyttivät Oulussa tutkinnassa olleet, alaikäisiin lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset.

– Tapahtumat ovat aiheuttaneet niin turvattomuutta kuin vihaa, mutta ennen kaikkea ne ovat aiheuttaneet syvää huolta lasten ja nuorten puolesta.

Espoolaiset KD-eduskuntavaaliehdokkaat Kristiina Drotár, Sari Savela ja Kaarina Järvenpää kampanjoimassa Isossa Omenassa perjantaina 29. maaliskuuta. Puheenjohtaja Sari Essayah vierailee klo 16–18.

Ylös