Päivi Räsänen saattohoito-keskustelussa: ”Tehdään Suomesta maailman paras maa kuoleville!”

30.3.2019 klo 11:32 Politiikka Kristiina Kunnas

Kokenut lääkäri-kansanedustaja Päivi Räsänen vaatii tulevaan hallitusohjelmaan kirjattavaksi toimenpideohjelmaa kattavan saattohoitojärjestelmän luomiseksi.

Kristillisdemokraattien lääkäri-kansanedustaja Päivi Räsänen laittoi saattohoito-tilaisuuden puheelleen otsikoksi melko räväkän lauseen: ”Tehdään Suomesta maailman paras maa kuoleville!”

Eduskuntavaalikampanjaa tekevä Räsänen puhui Lahden Vaahtera-salissa perjantai-illansuussa. Tapahtumaan osallistuivat myös lahtelaiset eduskuntavaaliehdokkaat Sonja Falk sekä Erkki Suhonen.

– Suomi on maailman paras maa syntyä – tehdään siitä myös paras maa kuolla! Räsänen vaatii.

Hän on innokas saatto- ja palliatiivisen hoidon puolestapuhuja.

– Tulevaan hallitusohjelmaan on kirjattava toimenpideohjelma kattavan saattohoitojärjestelmän luomiseksi, johon sisältyy myös lakiin kirjattu oikeus tarpeen mukaiseen saattohoitoon.

Räsänen on samoilla linjoilla puolueensa kanssa. Kristillisdemokraatit ajaa koko Suomeen mahdollisuutta laadukkaaseen saattohoitoon.

– Kuolevan potilaan kivun ja muiden kärsimystä aiheuttavien oireiden hoitoon pitäisi terveydenhuollossa suhtautua samalla tavoin kuin kiireellisen päivystyksen tilanteisiin, Räsänen muistuttaa.

– Kuolevaa ei pidä jättää odottamaan avun saamista seuraavaan aamuun. Hoitoketjujen on toimittava 24/7-periaatteella, niin että tarvittavan avun saa nopeasti.

– Kuolevalle on mahdollista tarjota hyvä elämä loppuun saakka, jos käytetään saattohoidon keinoja, tehokasta kivunhoitoa ja tarvittaessa sedaatiota eli nukuttamista, jos muilla keinoin ei saada kärsimyksiä hoidettua.

Saattohoidon asiantuntijaryhmä jätti helmikuussa väliraporttinsa, jossa suurimmaksi ongelmaksi nousi oireita lievittävän hoidon osaamisen puutteet. Erityistason palveluissa on suurta vaihtelua. Kotisairaalaverkoston kattavuus vaihtelee alueittain.

– Saattohoidon osaaminen pitää jatkossa sisällyttää systemaattisesti sairaanhoitajien ja lääkäreiden perusopintoihin. Samalla tarvitaan täydennyskoulutusta nykyiselle henkilöstölle. Saattohoidon puutteita ei korjata laillistamalla eutanasia, vaan turvaamalla riittävä määrä osaavaa hoitohenkilöstöä, Räsänen huomauttaa.

Ambulanssi tai kiireinen päivystyspoliklinikan aula ei ole oikea paikka arvokkaalle ja inhimilliselle kuolemalle. – lääkäri-kansanedustaja Päivi Räsänen

Räsänen muistuttaa, että Suomessa kuolee vuosittain noin 53 000 ihmistä. Valtaosa kuolee sairauksiin.

– Syöpäpotilaiden lisäksi saattohoidon tarve kasvaa esimerkiksi muistisairauksissa. Yli 90-vuotiaiden määrä on kuusinkertaistunut Suomessa 30 vuoden aikana. Yhä useampi suomalainen kuolee korkeassa iässä vanhuuteen, monien elintoimintojen samanaikaiseen heikkenemiseen.

Liian usein kuoleva vanhus viedään päivystykseen tai terveyskeskuksen vuodeosastolle.

– Ambulanssi tai kiireinen päivystyspoliklinikan aula ei ole oikea paikka arvokkaalle ja inhimilliselle kuolemalle. Saattohoidon pitäisi tulla vanhuksen luokse. Arvioiden mukaan saattohoidon tarvitsijoita on jopa 30 000.

Palliatiivinen hoito ottaa huomioon paitsi kuolevan potilaan myös hänen läheisensä ja omaisensa.

– Kuolema on aina myös yhteisöllinen asia ja siksi ihmisarvoinen saattohoito on tärkeää paitsi potilaan myös läheisten kannalta.

 

 

Ylös