”Ilmianna välittömästi” – Sonja Falk ohjeistaa kansalaisaktivismiin lasten suojelemiseksi

29.3.2019 klo 13:28 Politiikka Kristiina Kunnas

– Lapsiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan torjunta vaatii tiukempia toimenpiteita, Lastensuojelun Keskusliiton erityisasiantuntija Sonja Falk toteaa. Hän kehottaa jokaista kansalaisaktivismiin.

Sonja Falkin mielestä Keskusrikospoliisi ansaitsee lämpimät kiitokset toiminnastaan lapsiin kohdistuneen erityisen raa’an seksuaalirikosvyyhdin ratkaisemisesta. Falk työskentelee erityisasiantuntijana Lastensuojelun Keskusliitossa.

– Voin vain kuvitella, kuinka raskasta on käydä tutkimusmateriaalia läpi, kun jo uutisten lukeminen aiheesta vie yöunet. Tämä rikosvyyhti on järkyttävä, puhdasta pahuutta, Sonja Falk sanoo.

Falk on lapsi- ja perhepolitiikan asiantuntija. Hän työskentelee erityisasiantuntijana Lastensuojelun Keskusliitossa.

– Väkivaltarikosten tuleminen ilmi on lasten kannalta äärimmäisen tärkeää – jotta lasten vahingoittaminen voidaan lopettaa. On hyvä, että lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia on nyt viimein kiristetty, mikä madaltaa myös esitutkintakynnystä epäillyissä tapauksissa. Kiristämisen varaakin edelleen on esimerkiksi vanhentumis- ja ensikertalaisuussäädöksissä, Falk huomauttaa.

Jos näet lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa sisältävää kuvamateriaalia, ilmianna se välittömästi nettivihjepalvelun kautta. Turvallista lapsuutta on kaikin keinoin puolustettava eikä pahuudelle saa antaa toimintamahdollisuuksia. – Sonja Falk

Falk kertoo blogissaan, miten päätekijä oli rakentanut itselleen luotettavan ihmisen kulissia.

– Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan päätekijä loi kulissia voidakseen jatkaa rikosten tekemistä ja päästäkseen uhrien lähelle. Kulissiin on kuulunut seurakunnan luottamustoimia ja vapaaehtoistyötä.

Falk toteaa, että on otettava vakavasti myös se riski, että seurakunnissa ja järjestöissä lasten ja nuorten kanssa yhteyteen pyrkii henkilöitä, joilla on pahat mielessä.

– Seurakunnille ja järjestöille on annettava nykyistä paremmat mahdollisuudet varmistaa myös lyhyttä työsuhdetta tai vapaaehtoistyötä tekevien taustat, Falk vaatii.

Lahtelainen Falk on Kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokas Hämeen vaalipiirissä.

– Tällä hetkellä lainsäädäntö rajoittaa seurakuntien ja järjestöjen mahdollisuutta varmistaa lasten ja nuorten turvallisuus, Falk harmittelee.

– Rikosrekisteriotetta ei välttämättä edes pyydettäessä anneta, mikäli henkilö työskentelee alle kolmen kuukauden työsuhteessa tai vapaaehtoistyössä. Käytäntö vaihtelee maistraateissa eri puolilla Suomea.

Falk muistuttaa blogissaan Uudessa Suomessa, ettei rikosrekisteriotekaan tietysti auta, ellei henkilö ole jäänyt rikoksistaan vielä kiinni. (Lue koko blogikirjoitus täältä)

– On hyvä, että poliisin tiedusteluvaltuuksia on lisätty, jotta tapauksiin päästään käsiksi myös suoraan kotimaan kamaralla. Rikosten ennaltaehkäisyyn tarvitaan myös lasten ja heidän lähiyhteisöjensä turvataito-, seksuaali-, ja mediataitokasvatusta.

Suomi on jo vuonna 2011 sitoutunut torjumaan lasten seksuaalista riistoa ja hyväksikäyttöä liittymällä kansainväliseen Lanzaroten sopimukseen, mutta sopimukselle ei ole laadittu toimeenpanosuunnitelmaan.

Lapsi- ja perhejärjestöt vaativat kannanotossaan torstaina 28. maaliskuuta, että toimeenpanosuunnitelma laaditaan alkavalla hallituskaudella. Esimerkiksi seksuaalirikosten uhrien hoito ei ole riittävällä tasolla ja hoidon taso vaihtelee eri puolilla Suomea.

– Lapsiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta on rikostyyppinä niin karmea, että se lamaannuttaa. On kiusaus sulkea silmät ilmiön olemassaololta. Se kuitenkin on virhe, sillä kansalaisaktiivisuudella voidaan torjua tätä rikollisuutta, Falk toteaa.

–  Pelastakaa Lapset ry:n Nettivihjepalveluun tulee vuosittain tuhansia ilmiantoja lapseen kohdistuvasta seksuaalista väkivaltaa sisältävästä kuvamateriaalista.

– Jos näet lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa sisältävää kuvamateriaalia, ilmianna se välittömästi nettivihjepalvelun kautta. Turvallista lapsuutta on kaikin keinoin puolustettava eikä pahuudelle saa antaa toimintamahdollisuuksia, Falk vetoaa.

 

Ylös