Essayah kritisoi aktiivimallia ja kohentaisi työllisyysastetta kannustavalla perusturvalla

2.4.2019 klo 17:52 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n mukaan puolue tavoittelee ensi vaalikaudella 75 prosentin työllisyysastetta, mutta se on vain välietappi kohti 80 prosentin työllisyyttä, joka on pohjoismainen taso.

Essayah arvioi työllisyyden kohentamiseksi tarvittavia keinoja tänään ISTV:n Vaaligrillissä.

– Tarvitsemme sotu-uudistuksen. Meillä on oma kannustava perusturva-malli, joka tekee työstä aina kannattavaa.

Kristillisdemokraattien mallissa palkka- ja sosiaalituet yhdistetään tulorekisterissä, jonka toiminta alkoi tänä vuonna.

– Kun otetaan huomioon verotus, niin samalla pidetään huolta, että työntekijälle jää työstä aina enemmän käteen.

Kannustavan perusturvan työllisyysvaikutus tulee Essayah’n mukaan esimerkiksi siinä, että se kannustaa ottamaan osa-aikaista ja keikkatyötä vastaan. Moni on joutunut nyt laskemaan, onko se kannattavaa.

– Olemme arvostelleet aktiivimallia. Sinänsä ajatus työttömän kohtaamisesta ja aktivoinnista on hyvä, mutta toteutus huono. Jos ei pystynyt osallistumaan aktivointiin tai aktiivitoimia ei ollut tarjolla, rangaistiin siitä työtöntä leikkaamalla työttömyysturvaa.

Lisäksi tarvitaan välityömarkkinoiden kehittämistä. Essayah muistuttaa isosta joukosta osatyökykyisiä ja vammaisia, jotka haluaisivat jättää eläkkeen lepäämään. Suomesta kuitenkin puuttuvat kunnollisesti toimivat välityömarkkinat ja sosiaalisia yrityksiä koskeva lainsäädäntö kaipaa uudistamista.

Tulevalle hallitukselle periytyy myös sote, mutta Essayah uskoo, että sotu-uudistuskin voidaan saada aikaan.

– Isoja rakenteellisia uudistuksia tehdään paloittain, pohjaratkaisujen on kestettävä seuraavalle hallituskaudelle. Tällä hallituskaudella toimiryhmä on jo tehnyt pohjatyötä sotu-uudistuksen eteen, josta voidaan edetä, Essayah kertoo.

Ehdoton edellytys työllisyyden kirittämiseen on yritysten työllistämismahdollisuuksien parantaminen ja paikallisen sopimisen lisääminen.

Tällä hetkellä gallupkärjessä oleva Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on luvannut kumota hallituksen kiistellyn aktiivimallin eikä Essayah vastustele.

Mallia on yritetty korjailla, mutta Essayah’n mukaan se on arvioitava uudelleen.

– Olemme arvostelleet aktiivimallia. Sinänsä ajatus työttömän kohtaamisesta ja aktivoinnista on hyvä, mutta toteutus huono. Jos ei pystynyt osallistumaan aktivointiin tai aktiivitoimia ei ollut tarjolla, rangaistiin siitä työtöntä leikkaamalla työttömyysturvaa.

– Ei voi olla työttömästä kiinni, jos aktiivisuutta ei pysty osoittamaan.

Kaavamaisen rankaisumallin sijaan pitäisi katsoa ihmisen tilannetta.

– Monilla työttömillä on kroonisia pitkäaikaissairauksia ja sosiaalisia haaasteita, ne on laitettava ensin kuntoon.

– Pitää tarjota henkilökohtaista, räätälöityä palvelua. Esimerkiksi Ruotsissa TE-keskuksissa on moninkertainen määrä henkilöstöä. Meillä liian usein sanotaan, että mene nettiin ja asioi siellä.

Ylös