Lupauslistat ei – turvallisuus kyllä!

3.4.2019 klo 17:18 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Puolueet ovat valtavien odotusten kohteena vaaleissa. On laitettava kuntoon asiat, joihin ei pystynyt eroamaan joutunut hallitus tällä vaalikaudella eivätkä pari edellistäkään, vaikka nitisten pysyivätkin kasassa. On tehtävä uusi sote ja sotu, maksettava velat pois, annettava valinnanvapaudet ja hoivatakuut.

Ehdokkaat ovat olleet höveleitä lupaamaan vaalien alla yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista. Vaalikrapulassa sitten käännetään häpeissään takkia, kun huomataan miten vaikeaa katteettomien lupausten pitäminen on.

Sari Essayah’n johtama Kristillisdemokraatit on johdonmukaisesti välttänyt lupauslistojen antamista. Puolue tekee suoraselkäistä arvopolitiikkaa. Keskiössä on ihminen ja hänen hyvinvointinsa. Lupauslistat ovat puheenjohtajan mielestä halpahintaista politikointia.

Tämän kevään vaaleihin lähdettäessä pohdittiin, nouseeko maahanmuutto keskiöön. Sitten alkoivat ongelmat vanhusten hoivapalveluissa, ja moni totesi, että nyt saatiin sitten hoivavaalit. Nuorisolla ehkä huolista suurimpana on ilmastonmuutos. Tässä huomaa sukupolvien kuilun. Aivan kuin vanhustenhoito ei olisi tärkeä jollekin ikäryhmälle vielä tai ilmastonmuutos jollekin ikäryhmälle enää.

Aivan kuin vanhustenhoito ei olisi tärkeä jollekin ikäryhmälle vielä tai ilmastonmuutos jollekin ikäryhmälle enää.

KD:n Essayah joutui Ylen haastattelussa puoluepäivänään 19. maaliskuuta muita puheenjohtajia tiukempaan translaki-grillaukseen. Essayah löysi hyvän tulokulman muistuttaessaan, ettei Kristillisdemokraatit koskaan tue sellaista politiikkaa, jossa sukupuoli- tai seksuaali-identiteetistään epävarmalle alaikäiselle voitaisiin aloittaa hormoni- ja leikkaushoidot, tai jossa sukupuoli olisi ilmoitusasia.

Mutta näitä vaaleja leimaa nyt myös, hivenen yllättäen, muutos ehdokkaiden turvallisuudessa. Uhkailua, haukkumista ja syyttelyä kertovat saaneensa Oulun kaupunginvaltuutetut alaikäisiin kohdistuneiden seksuaalirikosten tultua julki vuoden alussa. Viime vaaleissa valtavaa suosiota nauttinut Timo Soini joutui Korson markkinoilla Vantaalla väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi. Vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokas koki hyökkäyksen Helsingissä heti seuraavana päivänä.

Pidetään Suomi sellaisena, jossa voidaan jutella ja vaikka väitellä kipakastikin, mutta lyödään lopulta – ei suinkaan kaveria – vaan kättä päälle!

Aiemmin on vallinnut vaalirauha, ja on voinut turvallisesti mennä turuille ja toreille. Sinne, missä poliitikko ja ihminen kohtaavat kasvokkain, korva ja olkapää toistensa tasolla. Pidetään Suomi sellaisena, jossa voidaan jutella ja vaikka väitellä kipakastikin, mutta lyödään lopulta – ei suinkaan kaveria – vaan kättä päälle!

 

Ylös