Saadut paikat ja harmin paikat

30.4.2019 klo 14:48 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraatit uusi viisi paikkaansa ja eduskunnassa jatkaa sama ryhmä kuin viime kaudella. Äänimäärä lisääntyi ja prosenttiosuus kasvoi kymmenyksen verran. Nyt tuli 3,9 % kun 2015 saatiin 3,5 %.

Vaalitavan epäoikeudenmukaisuus kirvelee kyllä. Esimerkiksi SDP saa 40 paikkaa, vaikka 17,7 % pitäisi oikeastaan tuoda 35. KD saa 3,9 % ja viisi paikkaa, vaikka prosenttiosuuden pitäisi merkitä kahdeksaa kansanedustajaa.

Pari lisäpaikkaa oli lähellä. Kaakkois-Suomessa vaalityö oli innokasta ja voitto näytti mahdolliselta. Lopulta se livahti 600 puuttuvan äänen päähän.

Kaakkois-Suomessa vaalityö oli innokasta ja voitto näytti mahdolliselta. Lopulta se livahti 600 puuttuvan äänen päähän.

Varsinais-Suomessa eduskuntapaikan saamatta jääminen harmittaa kaikkein eniten, sillä äänet olisivat riittäneet. Kristillisdemokraatit tunnettiin vaaliliittojen vuosikymmeninä hyvinä keskittäjänä, mutta nyt kävi toisin. Äänet jakaantuivat, ja tavoiteltu kansanedustajan pesti jäi haaveeksi – ja haavaksikin.

Vaalikampanjat kuluttavat ehdokasta ja hänen kukkaroaan. Siksi eurovaaleihin toivoisi vaalikevään väsyttämille ehdokkaille kannustavaa mieltä ja reilua yhteishenkeä. Sopuisuutta sopii toivoa myös melkoisen sotkuisilta tuntuviin hallitusneuvotteluihin, joiden lopputulosta eivät pätevimmätkään asiantuntijat tunnu osaavan ennakoida.

Suomessa eduskunta- ja eurovaalit osuvat samaan kevääseen kahden vuosikymmenen välein. Omassa vaalipiirissään huikean hienosti ääniä kerännyt puheenjohtaja Sari Essayah johdattaa nyt joukkonsa eurovaaleihin.

Essayah joutui kritiikin kohteeksi koska on yksi niistä tuoreista kansanedustajista, jotka myös osallistuvat eurovaaleihin.

KD ja sen puheenjohtaja haluavat puolueelle mahdollisimman monta vaikuttamisen areenaa.

Kristillisdemokraatit kuitenkin tuntevat vastuuntuntoisen puheenjohtajansa. Jos paikka olisi saatavissa puolueelle, lähtee Essayah satavarmasti äänitalkoisiin. Jos äänestäjät saadaan uurnille, on KD:llä mahdollisuus mepin paikkaan. Essayah on luvannut, että tullessaan valituksi hän istuisi Europarlamentissa Suomen EU-puheenjohtajapuolisvuotisen – mikäli KD ei ole hallituksessa. Tämän jälkeen Brysseliin lähtisi hänen varaedustajansa. KD ja sen puheenjohtaja haluavat puolueelle mahdollisimman monta vaikuttamisen areenaa.

Ylös