Asmo Maanselkä turvallisuus-paneelissa: ”Ei laillisia huoneita laittomien huumeiden käyttöön”

5.4.2019 klo 12:25 Politiikka Kristiina Kunnas

Suomen Poliisijärjestöjen Liitto sekä Poliisihallitus järjestivät Turvallisuus kuuluu kaikille -aamupäivän ja striimasivat paneelikeskustelun Youtubessa. Kristillisdemokraattien panelistina oli puoluesihteeri Asmo Maanselkä.

Suomen Poliisijärjestöjen Liitto SPJL ja Poliisihallitus olivat kutsuneet puolueiden edustajat Turvallisuus kuuluu kaikille -vaalipaneeliin keskustelemaan siitä, miten poliisin suorituskykyä voidaan parantaa. Yhteisenä tavoitteena on poliisin pitkän aikavälin kehysrahoituksen turvaaminen yli hallituskauden ulottuvalla ratkaisulla.

Keskustelussa olivat tämän kevään kolme teemaa poliisin tehtävien ja voimavarojen epätasapainosta: Poliisin riittämätön vaste, erityisesti harva-alueilla, tutkinta-aikojen piteneminen ja rikosvastuun toteutuminen sekä työhyvinvointi ja jaksaminen työssä.

Puheenjohtaja Jonne Rinne ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ovat huolissaan tilanteesta. Toimintaympäristö on muuttunut vaativammaksi ja poliisille on tullut hoidettavaksi uusia tehtäviä. Rahoitus ja henkilöstön määrä eivät ole pysyneet kehityksen perässä.

– Suomen turvallisuus on yksi tärkeimmistä menestystekijöistämme kansainvälisessä kilpailussa. Mikäli haluamme, että Suomi on tulevaisuudessakin yksi maailman turvallisimmista maista, resurssivaje on saatava kuntoon, Kolehmainen ja Rinne korostavat.

– Me haluamme pyrkiä siihen, että yksikään avunpyyntö ei jää kuulematta ja että yksikään rikos ei jää tutkimatta.

Poliisien määrä on laskenut merkittävästi 2010-luvun alusta ja lähes kaikkea poliisitoimintaa on jouduttu sopeuttamaan. Resursseja on siirretty hengen ja terveyden turvaamiseen sekä vakavampien rikosten tutkintaan. Samaan aikaan on jouduttu tinkimään muun muassa ennalta estävästä toiminnasta, valvonnasta ja pienten omaisuusrikosten tutkinnasta.

Kansalaisen näkökulmasta tilanne on huolestuttavaa: poliisia ei näy katukuvassa, eikä omalle kohdalle osuneen rikoksen tutkinta välttämättä etene. Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuoreen tutkimuksen mukaan poliisiin luotetaan edelleen vahvasti. Korkea luottamus poliisiin syntyy päivittäisistä kohtaamisista.

Missään tapauksessa ei pitäisi tehdä laillisia huoneita, joissa voisi laittomia aineita käyttää. – KD:n Asmo Maanselkä Turvallisuus kuuluu kaikille -paneelikeskustelussa

– Jos apua ei kiireellisissä tilanteessa pystytä tarjoamaan ja jos yhä suurempi määrä kansalaisen arkiturvallisuutta horjuttavista rikoksista jää tutkimatta, luottamus poliisiin on vaarassa laskea. Kerran menetettyä luottamusta olisi erittäin vaikea saada takaisin, Rinne ja Kolehmainen muistuttavat.

Rinne ja Kolehmainen pitävät hyvänä ja realistisena tavoitteena poliisien määrän nostamista vähintään 7 850:aan seuraavan hallituskauden aikana, jotta lakisääteisistä tehtävistä selviydytään nykyistä paremmin.

Paneelikeskustelun kaikki osallistujat tukivat tätä suunnitelmaa. Panelisteina olivat eduskuntapuolueiden edustajat Kari Tolvanen (kok), Joona Räsänen (sdp), Olli-Poika Parviainen (vihreät), Heli Lehtilä (keskusta), Mika Raatikainen (PS), Kenneth Eriksson (RKP), Asmo Maanselkä (KD), Saara Lång (siniset) sekä Suldaan Said Ahmed (VAS).

Kysymykseen mikä parhaiten saisi poliisityön vetovoimaa kasvamaan vastasi Asmo Maanselkä näin:

– Palkka, ehdottomasti. Näin tärkeässä ja vastuullisessa työssä pitäisi olla myös selvästi korkeampi palkkaus.

Helsingissä on kohistu nyt kaupunginhallituksen päätöksestä alkaa edistää niin sanottuja huumehuoneita, joissa voisi luvallisesti käyttää huumeita.

– Missään tapauksessa ei pitäisi tehdä laillisia huoneita, joissa voisi laittomia aineita käyttää, Asmo Maanselkä huomautti.

Maanselkä on Kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokkaana Uudellamaalla.

Aamupäivän puheenvuorot sekä paneelikeskustelu striimattiin youtuben kautta. Keskustelun voi katsoa kokonaisuudessaan täältä

 

Turvalisuus kuuluu kaikille -paneelin voi jälkikatsella youtubessa. Panelisteina Sdp:n Joona Räsänen, Kokoomuksen Kari Tolvanen, Keskustan Heli Lehtilä, Vihreiden Olli-Poika Parviainen, Vasemmistoliiton Suldaan Said Ahmed, Rkp:n Kenneth Eriksson, KD:n Asmo Maanselkä ja Sinisten Saara Lång. Perussuomalaisten Mika Raatikainen osallistui paneeliin toisesta paikasta. (Kuva youtube-lähetyksestä Kristiina Kunnas)

Ylös