Pirkka Aalto kiertänyt 6 000 kilometriä Lappia – ”Lordi-aukiolla juhlistus lauantaina”

12.4.2019 klo 22:14 Politiikka Kristiina Kunnas

– Sellainen fiilis on nyt ollut Lapissa, että Kristillisdemokraateille on tulossa hyvä tulos. Politiikastamme tulee hyvää palautetta, kertoo pitkää eduskuntavaalikampanjaansa huomenna lopetteleva Pirkka Aalto.

– Tietenkin on nyt sitten sunnuntaina mielenkiintoista nähdä, miten hyvä vastaanotto konkretisoituu ääninä, Pirkka Aalto miettii.

Lapin KD:n puheenjohtajalla, Kemijärven kaupunginvaltuutetulla ja biologian sekä maantiedon lehtorilla on jo pitkä poliitikon ura takanaan – kaksi vuosikymmentä.

– Siinä on ollut piirihallitusta, puoluevaltuustoa, puoluehallitusta – ja järjestöuraa jo ennen niitäkin.

Kuntapäättäjänä Aalto on ollut kohta jo 15 vuoden ajan. Eduskuntavaaliehdokkaana hän on nyt kolmatta kertaa.

– Kun jotain teen, teen tosissani. Nyt muutamaan kuukauteen ei ole vapaa-aikana ehtinyt juuri mitään muuta tehdä kuin tätä. Somekampanjat, suunnitelmat, ja vielä piirin puheenjohtajana monenlaista pikkuhommaa.

– Tämä on kiehtova tilanne, kun totta kai käymme vaaliliiton listan sisällä tiukkaa kisaa keskenämme. Tavoitteena on tietenkin löytyä sunnuntaina aivan listan kärkisijoilta.

Lapissa Kokoomus, KD ja RKP solmivat teknisen vaaliliiton. Kokoomuksella on vaaliliitossa 11 ehdokasta, Kristillisdemokraateilla Pirkka Aalto ja Kitti Kumpulainen ja RKP:llä Sammol Lukkari.

– Olemme Sammolin kanssa tehneet yya-sopimuksen, että huolehdimme toistemme vaalimainoksista. Olemme myös paneelien yhteydessä käyneet syömässä yhdessä.

Niinpä Aalto ja Lukkari ovat tarkistaneet aina, että tienvarsimainokset ja muut ovat kunnossa – vaikka mainos tosiaan olisikin kilpailijan.

– Kilsoja mittarissa on yli 5 000. Paneeleita on ollut 20, ja lisäksi ajoja sellaisiin kokouksiin, joihin on kutsuttu, Aalto kertoo.

– Ei hetkinen, olen unohtanut laskuista yhden Enontekiön ja Muonion keikan sekä pari vaalimainosten kuljetusmatkaa. Eli vaalikilometrejä tuleekin 6 000, hän korjaa.

Aalto on ollut myös toritapahtumissa. Vielä lauantaina hän johtaa Kristillisdemokraattien Lapin puheenjohtajana piirin kevätkokouksen. Ennen ja jälkeen kokouksen Kristillisdemokraattien ehdokkaat ja aktiivit kampanjoivat vielä Rovaniemen Lordi-aukiolla.

– Kun tätä lääniä on täällä niin valtavasti, niin harvoin saamme kokoonnuttua yhteen.

Ylen Lapin Radion paneelissa meinasin tosin lyödä mikrofonin pöytään ja lähteä – se oli ainoa paneeli, jossa puheenvuoroja piti välillä ottaa melkeinpä väkisin. – Pirkka Aalto, KD:n eduskuntavaaliehdokas Lapissa

Rovaniemen pitkäaikainen KD-aktiivi ja kaupunginvaltuutettu Raimo Miettunen on toiminut Pirkka Aallon vaalipäällikkönä.

– Hän on noita mun naamoja levittänyt pitkin Lappia, Pirkka Aalto kiittää.

Ylen isoissa vaalikeskusteluissa on näkynyt ongelma, että pienet puolueet eivät meinaa saada puheaikaa. Lapin paneeleissa ei yleensä ole ollut tätä vitsausta.

– Paneeleissa on tosi hyvin saanut aikaa, sillä mikrofoni kiertää puhujalta toiselle, ja siksi aika on jaettu demokraattisesti. Ylen Lapin Radion paneelissa meinasin tosin lyödä mikrofonin pöytään ja lähteä – se oli ainoa paneeli, jossa puheenvuoroja piti välillä ottaa melkeinpä väkisin. No, lopulta sain ne haluamani puheenvuorot, Aalto kertoo.

Yhteishenkeä eri puolueiden ehdokkaiden kesken hän kehuu erittäin hyväksi.

– Eiköhän yksi syy ole se, että meitä yhdistää tämä Lapin asialla oleminen. Verkostoidumme ja kutsumme toisiamme Facebook-kavereiksi ja otamme paneeleissa ja toritapahtumissa iloisia yhteiskuvia.

Joskus sieppaa se, että muissa vaalipiireissä oman puolueen ehdokkaat pystyvät tekemään myös tiimissä työtä.

– On se vähän katkeraa välillä katsoa kuvia, joissa on isompi porukka yhdessä. Tässä painetaan aivan yksin. Auto on täynnä CD-levyjä, niitä sitten luukutan tunnelman mukaan, Pirkka Aalto toteaa.

– Siksi on hauskaa huomenna kokoontua KD-väen kanssa Lordi-aukiolle vaalikampanjan lopettajaisiin, hän iloitsee.

”Tuli paikka tai ei, sunnuntain jälkeen lyön kiikarit kaulaan”

– Kun äänet sunnuntaina lasketaan, minulla kevät alkaa siitä. Se tarkoittaa lintuaikaa, joten  lyön kiikarit kaulaan, Pirkka Aalto sanoo.

Eri puolilla Suomea on jo kuultu peipposia. Miten takatalvi koettelee niitä?

– Kyllä peipot ja muut varhaiset tulijat kestävät pikkupakkaset. On niillä sekin vaihtoehto, että jos tulee oikein huono keli, ne palaavat Suomenlahden eteläpuolelle, Aalto kertoo.

Helmikuussa Kristillisdemokraattien vaaliavajaisissa Aulangolla Pirkka Aalto lähti kesken aamupäivän kiikarit kaulallaan ulos kongressihotellin ovista. Hän oli kuullut, että lähistöllä oli tehty havainto pähkinänakkelista. Aalto arveli lähtiessään, mahtaako löytää oikean paikan.

– Osuin Aulangonmäellä oikeaan paikkaan – ja kuulin pähkinänakkelin. Se liikkui niin korkeissa puissa, etten nähnyt sitä, mutta pujutuksen kuulin. Sitten olikin taas kiire palata osallistumaan seuraavaan ohjelmanumeroon.

 

Kristillisdemokraatit Lordi-aukiolla Rovaniemellä lauantaina 13. huhtikuuta klo 10–14

Lapin Kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokkaat ja muita aktiiveja Lordi-aukiolla vaalipäivän aattona klo 10–14, ja mahdollisesti vielä piirin kevätkokouksen jälkeenkin myöhemmin iltapäivällä
Ylös