Huomenna äänestetään arvoista ja Suomen suunnasta, KD:n Sari Essayah sanoo

13.4.2019 klo 09:21 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’lle vanhustenhoito on mitä suurimmassa määrin arvokysymys. – Kun ihminen on vammainen, sairas tai ikäihminen, onko hänellä yhtäläinen ihmisarvo vain onko hän vain markkinamiesten rahantekoväline.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’lla on äänestäjille tärkeä viesti vaalipäivän alla. Hän vastaa KD-Kompassin haastattelussa kysymykseen, miksi juuri kristillisdemokraatteja kannattaa äänestää.

– Kyse on arvovaaleista. Huomenna äänestetään Suomen suunnasta. Ääni kristillisdemokraateille on ääni Suomelle, johon voi luottaa

– Kyse on arvovaaleista. Huomenna äänestetään Suomen suunnasta. Ääni kristillisdemokraateille on ääni Suomelle, johon voi luottaa, hän vastaa.

Essayah muistuttaa, ettei tarvitse kuin katsoa romahtaneita syntyvyyslukuja, niin ymmärtää, että usko tulevaisuuteen näyttää horjuneen. Eikä ilman syytä: Monet leikkaukset ovat osuneet lapsiperheisiin, koulutukseen ja vanhustenhoitoon.

Essayah muistuttaa, että esimerkiksi vanhustenhoito on mitä suurimmassa määrin arvokysymys: Kun ihminen on vammainen, sairas tai ikäihminen, onko hänellä yhtäläinen ihmisarvo vain onko hän vain markkinamiesten rahantekoväline.

Kristillisdemokraatit panostaisivat sekä vanhustenhoidon resusseihin että hoidon laatuun. Puolue on asettanut hoidolle neljä takuuta, eli ruokailu-, hygienia-, ulkoilu- ja yhteisötakuun, joiden pitää toteutua myös ympärivuorokautisesta palveluasumisessa.

Kuluneella vaalikaudella nähtiin jo arvokysymysten vyöry. Eutanasian torjuminen ja hyvän saattohoidon kehittäminen oli kristillisdemokraateille koko vaalikauden suurin voitto.

Sen sijaan puolueen tukemat Aito avioliitto ja Omantunnonvapaus-aloitteet kaatuivat eduskunnassa.

–   Rahankeräyslain muutos on niin ikään suuri voitto, koska se helpottaa niin monen yhdistyspohjaisen seurakunnan tilannetta.

Tulevalla vaalikaudella translaki on yksi arvokysymyksistä, joka on nousemassa keskusteluun. Jo nyt laki takaa sukupuolen korjaushoidot aikuisille, mutta lakimuutos voisi tehdä sukupuolesta ilmoitusasian ja ulottaisi hormoni- ja leikkaushoidot alaikäisille.

– Emme voi mitenkään hyväksyä, että lapsille ja nuorille, joiden kasvu on kesken, tehtäisiin tällaisia peruuttamattomia muutoksia, Essayah sanoo.

Millainen sitten on kristillisdemokraattien Suomi, johon voi luottaa?

Esimerkkinä syntyvyydestä ja työllisyysasteesta käyvät ainakin kristillisdemokraattien hallitsemat kunnat Larsmo ja Pedersöre, joissa on lähes täystyöllisyys.

– Se osoittaa, että KD:n arvot tuottavat hyvän ja terveen yhteiskunnan. Ja sen, että alueella arvostetaan yrittäjyyttä ja yrittäjien määrä on suuri.

Kannustava perusturva on kristillisdemokraattien vastaus sosiaaliturvan uudistamiseksi.

– Se on tärkeä toteuttaa, sillä sitä kautta saaadaan lisää työtunteja ja toimeentuloa.

Välityömarkkinoiden kohentamisen avulla saataisiin myös työllisyysastetta ylös.

Maahanmuuttopolitiikassa kristillisdemokraatit takaavat jokaisen oikeusturvan, mutta haluavat turvapaikkaprosessin ja palauttamisen nopeammiksi.

KD ajanut jo ennen Oulun tapahtumia, että seksuaalirikoksista pitäisi saada nopeasti kovemmat rangaistukset ja vanhenemisaikoja pitäisi pidentää.

– Ja kun on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen, pitää myös varmistaa, ettei jäädä maahan, Essayah sanoo.

Kuuntele Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n haastattelu Radi Deillä la 13.4. klo 12.50.

Ylös