”Aion tukea Israelia, yrittäjyyttä ja maataloutta entistäkin vahvemmin”, Peter Östman lupaa

15.4.2019 klo 15:24 Politiikka Samuli Rissanen

Peter Östman osasi ennakoida hyvin oman ja vaalipiirinsä tuloksen. Keski-Pohjanmaalla tulos on tehty hyvällä talkoohengellä. – On tärkeää, että kaikkia ehdokkaita tuetaan tasapuolisesti, olivat he sitten muutaman sadan tai useamman tuhannen äänen kerääjiä, Östman sanoo.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östmanin läpimeno kolmannelle eduskuntakaudelle varmistui vaali-illan aikana jo hyvissä ajoin.

Östman keräsi Vaasan vaalipiirissä 6365 ääntä. Hän oli vaalipiirinsä selvä ykkönen ennen Aki Ruotsalaa ja Kati Nummensaloa.

– Kaikkia ehdokkaita on tuettava tasapuolisesti ja hyvin, olivat he sitten muutaman sadan tai useamman tuhannen äänen kerääjiä. Kaikkien pitää voida kukoistaa kampanjassaan, Östman kuvaa Keski-Pohjanmaan voittoreseptiä.

Yhteensä Vaasan vaalipiirin KD-joukkue keräsi 16719 ääntä, eli lähes 2700 ääntä enemmän kuin 4 vuotta sitten.

Vaasan vaalipiirissä KD:n kannatus nousi liki prosenttiyksiköllä 6,7 prosenttin.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtajalla oli silti mielessään vieläkin kovempi tavoite.

– Laskin, että voisimme yhdessä saada jopa 18 000 ääntä, hän kertoo.

Siitä ei olisi enää ollut pitkä matka puolueen kaikkien aikojen tulokseen Vaasan vaalipiirissä, joka on noin 19 000 ääntä.

Henkilökohtaisesti Östman tavoitteli noin 7000 äänen pottia. Sitä verotti muun muassa kokkolalaisen sukulaismiehen ehdokkuus Rkp:n listalla.

Östman nostaa haastattelun aikana esiin ja nimeltä useita vaalipiirinsä ehdokkaita, jotka tekivät valtavan työn ja saivat yhdessä aikaan kovan tuloksen.

– Kaikkia ehdokkaita on tuettava tasapuolisesti ja hyvin, olivat he sitten muutaman sadan tai useamman tuhannen äänen kerääjiä. Kaikkien pitää voida kukoistaa kampanjassaan, Östman kuvaa Keski-Pohjanmaan voittoreseptiä.

Östmanin kotikunnassa Luodossa kristillisdemokraatit keräsi lähes puolet (48,1) äänistä. Luoto on siten Suomen kristillisdemokraattisin kunta.

– Aion priorisoida Israelin tukemisen tulevalla kaudella entistäkin vahvemmin, eduskunnan Israel-ystävyysryhmää vetävä Östman kertoo.

Talous, työllisyys ja yrittäjyys ovat olleet valtiovarainvaliokunnan jäsenelle tärkeitä teemoja. Viime kaudella Östman kuitenkin profiloitui myös maaseudun ja maatalouden puolestapuhujana. Nyt teemoista on tullut Östmanin osaamisessa peruskauraa.

Östman on jo pohtinut hankalalta näyttävää hallituskuviota. Hänen kaavailuissaan Sdp:n Antti Rinne lähtee tunnusteluihin ja saattaisi muodostaa hallituksen kokoomuksen, vasemmistoliiton, vihreiden ja rkp:n kanssa.

Mikäli tämä epäonnistuu ja hallitustunnustelija vaihtuu, kuvio voi olla hyvin erilainen.

Kristillisdemokraateilta hän odottaa rakentavaa pohdintaa sen suhteen, miten kannatus saataisiin reippaampaan kasvuun. Östmanin mukaan vaalitulos on lievä pettymys, sillä lisäpaikat jäivät haaveeksi.

– Kun tulos on sulateltu, on hyvä ryhtyä työhön sen parantamiseksi.

Ylös