Savo-Karjalasta tuli KD:n ykköspiiri

15.4.2019 klo 13:26 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n muhkea henkilökohtainen äänimäärä (12 387 ääntä) nosti pienessä Savo-Karjalan vaalipiirissä KD:n kannatuksen 7,8 prosenttiin. Se on puolueen paras vaalipiiri kannatuksella mitattuna.

Savo-Karjalan lisäksi kristilllisdemokraatit menestyivät hyvin Vaasan vaalipiirissä, jossa puolueen kannatus kasvoi edellisistä vaaleista lähes prosenttiyksiköllä 6,7 prosenttiin.

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Peter Östmanin kannatus on huimaa erityisesti alueen kaksikielisillä seuduilla. Östmanin kotipaikassa Luodossa kristillisdemokraatit kahmivat liki puolet äänistä (48,1) prosenttia ja se on siten Suomen kristillisdemokraattisin kunta.

Peter Östmanin kotipaikassa Luodossa kristillisdemokraatit kahmivat liki puolet äänistä (48,1) prosenttia ja se on siten Suomen kristillisdemokraattisin kunta.

Keski-Suomen kristillisdemokraattien hurja kamppailu kansanedustajapaikan takaisin saamiseksi tuotti niin ikään tulosta. Puolueen kannatus kasvoi 1,3 prosenttiyksikköä ja oli 5,7 prosenttia Lähimmäksi kansanedustajapaikkaa ylsi jyväskyläläinen Marika Visakorpi liki 3000 henkilökohtaisella äänellä.

Pirkanmaalla KD:n kannatus kasvoi liki prosenttiyksikön 5,7 prosenttiin, kun istuva kansanedustaja Sari Tanus moninkertaisti äänisaalinsa 6476 ääneen.

Hämeessä KD keräsi niinikään 5,7 prosentin ääniosuuden, mutta kannatus otti takapakkia neljän vuoden takaiseen nähden. Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen oli KD:n selvä ykkönen 6616 äänellään.

Kaakkois-Suomessa oltiin pitkään vaali-illan aikana kansanedustajapaikassa kiinni, kun Kymen Sakari Smeds teki paluuta eduskuntaan. Paikka jäi harmittavan lähelle. Kaakkois-Suomessa KD sai kutakuinkin viimekertaisen osuutensa äänistä, 4,4 prosenttia.

Satakunnassa (2,7%) ja Varsinais-Suomessa (1,8%) puolue otti takapakkia, samalla kun perussuomalaiset rynnistivät alueella. Varsinais-Suomessa KD:n ykkösehdokkaaksi nimetty Pertti Vallittu ei yltänyt vaaliliitosta läpi, vaikka keräsikin yli 3800 ääntä.

Oulussa (2,2%) kansanedustajuudesta jäätiin kauas, mutta kristillisdemokraattien kannatus alueella silti kaksinkertaistui edellisistä vaaleista.

Lapissa vaaliliittokuvio ei tuonut KD:lle (1,1 prosenttia äänistä) edustajapaikkaa.

Kannatuksen ja edustajapaikkojen suhteen kristillisdemokraateilla olisi paljon voitettavaa väkirikkaissa Helsingissä (1,9%) ja Uudellamaalla (2,8%). Näistä kahdesta vaalipiiristä valitaan yhteensä 58 edustajaa. Niistä KD onnistui ottamaan ainoastaan yhden, kun espoolainen Antero Laukkanen uusi paikkansa.

Ylös