Sakari Smeds oli lähellä läpimenoa Kaakkois-Suomessa – ”Politiikka on kutsumus, siksi pitää pohdiskella tappiota”

19.4.2019 klo 15:21 Politiikka Kristiina Kunnas

– Tähtäsimme hyvään tulokseen ja aina puoluejohdosta alkaen ehdokkaisiin asti Kaakkois-Suomen vaalipiirissä tehtiin valtava työ. Siksi nyt on ison mietinnän paikka, mitä olisi pitänyt tehdä enemmän tai toisin, pohtii Kouvolan Sakari Smeds. Kansanedustajan paikka jäi noin 600 äänen päähän.

– Meitä kaikkia ehdokkaita haluan kiittää. Teimme valtavan työn, ja sitä tukivat monet puoluejohtoa myöten, Sakari Smeds aloittaa.

Pettymys viime sunnuntain ”läheltä piti” -tuloksesta on vielä vahvasti läsnä.

– Koen, että pelkästään minunkin olisi pitänyt saada se puuttuvat 600 ääntä enemmän.

Jos jää jossittelemaan, sitä saa tehdä lopun elämää.

– Jos tähän jää, niin miettii aina, mitä olisi pitänyt tehdä enemmän. On vain saatava hiukan etäisyyttä ja päästävä siitä taistelutilanteen tunnelmasta kauemmas, Smeds analysoi.

Hän tuli jo 18-vuotiaana nuorukaisena mukaan Kristillisdemokraattien opiskelijapolitiikkaan.

– Olen siitä lähtien kantanut sellaista kutsumusta tätä politiikkaamme kohtaan.

Smeds pääsi eduskuntaan 1995 kolmikymppisenä ja uudelleen 1999, mutta ei enää kolmannelle kaudelle vaaleissa 2003. Smeds jatkoi kuntapolitiikassa ja puolueen johtoelimissä, kuten puoluevaltuustossa. Siviilityössään hän on luottojohtaja.

Viimeksi Kristillisdemokraateilla oli kansanedustaja Kaakkois-Suomesta 2007–2015, kun kouvolalainen erityisopettaja ja kaupunginvaltuutettu Sari Palm istui kaksi kautta Arkadianmäellä. Hän tuli tuolloin valituksi Kymen vaalipiiristä. Palm toimi myös puolueen varapuheenjohtajana 2009–2011.

– Kaikki, jotka ovat kokeneet tappion, tarvitsevat viisautta pohdintoihinsa, Smeds toteaa.

– Minäkin koen tämän nyt isoksi risteykseksi elämässäni.

Smedsiä houkuteltiin mukaan eduskuntavaaleihin, ja hän päätti lopulta tammikuussa, että lähtee ehdolle.

– Olen pitänyt mukanaoloa Kristillisdemokraattien politiikassa palvelutehtävänä. Se on ollut eräänlainen sydämeen laskettu näky. Nyt pettyneenä punnitsen onko se vielä voimassa, vai onko aika jollekin uudelle.

Kaakkois-Suomen Kristillisdemokraattien kampanjointi jakautui kolmeen maakuntaan, kun vaalipiirissä on ehdokkaita niin Kymestä, Etelä-Karjalasta kuin Etelä-Savostakin. Gallupit lupailivat, että paikka olisi hilkulla, mutta että se olisi tulossa.

– Kun niin moni asia meni hyvin, olin itsekin rohkaistunut kampanjan aikana. Mutta kun työ ei kuitenkaan tuonut meille paikkaa, on raskasta.

– Jokainen listalla ollut ehdokas varmasti miettii tätä samaa. Ei se minua helpota, että olin listan ykkönen. 600 ääntä jäi puuttumaan – ne olisi pitänyt saada.

Smeds ymmärtää, että läheltä piti -tilanne totta kai vie syviin pohdintoihin.

– Oma prosessi on se raastavin.

Koska Kristillisdemokraatit tekee vastuullista politiikkaa, siitä syntyy tietty varovaisuus. Pitäisikö olla vähemmän varovainen? – Sakari Smeds

Hän näki Suomen äänestystuloksessa kolme muutosvirtaa.

– Muutoshaluiset, jotka olivat pettyneet Sipilän hallitukseen, valitsivat esimerkiksi vahvan demarivaikuttajan.

– Katkeroituneet ja tyytymättömät valitsivat perussuomalaisen.

– Ne, jotka halusivat ikään kuin fiksumpaa muutosta, valitsivat sitten vihreän vaihtoehdon.

Smeds löytää analyysilleen pohjaa esimerkiksi kouvolalaisten äänestäjien käyttäytymisestä.

Hän on tutkinut itseään ja päätynyt pienoiseen itseruoskintaan.

– Olisiko pitänyt ottaa vahvemmin kantaa? Minulla ja ehkä monella muullakin kristillisdemokraatilla tulevat sisäiset rajoittimet vastaan, koska haluamme olla sovinnollisia ja yhteistyön rakentajia.

Tämä aiheuttaa sen, ettei Kristillisdemokraattien kuulla keskustelevan ääri-ilmaisuin.

– Maahanmuuttopolitiikassa on hankala haastaa perussuomalaisia, sillä meidän mielestä ei suinkaan ole väärin, että haluamme auttaa hädänalaisia. Sen jätämme sanomatta, ettei tänne tarvitse poikaporukalla kännykkä kädessä tulla, Smeds toteaa.

– Koska Kristillisdemokraatit tekee vastuullista politiikkaa, siitä syntyy tietty varovaisuus. Pitäisikö olla vähemmän varovainen? Smeds jatkaa pohdintaansa.

Hän haluaisi niin mielellään päästä kokemaan vaalivoiton.

– Meidän on löydettävä ehdokkaiksi vielä lisää lahjakkaita ihmisiä. Ja meidän on luotava sellaista trendiä, johon halutaan äänestämällä mukaan.

Sakari Smeds

• 54-vuotias
• naimisissa, kaksi aikuista lasta
• luottojohtaja, yhteiskuntatieteiden maisteri
• reservin majuri
• syntynyt Savonlinnassa, asuu Kouvolassa, mökkipitäjä Savitaipale
• kaupunginvaltuutettu, valtuustoryhmän puheenjohtaja
• KD puoluevaltuuston jäsen
• toiminut kansanedustajana kaksi vaalikautta 1995-2003
• Kouvolan ev.lut. seurakuntayhtymän valtuuston ja neuvoston jäsen
• harrastaa suunnistusta, eräretkeilyä ja sienestystä
• kotisivu: sakari-smeds.fi

Sakari Smeds on pohtinut pettymyksen hetkellä mitä olisi pitänyt tehdä toisin. Eduskuntapaikka Kaakkois-Suomen vaalipiirissä jäi harmittavan pienestä kiinni. – Olisiko pitänyt ottaa vahvemmin kantaa? Minulla ja ehkä monella muullakin kristillisdemokraatilla tulevat sisäiset rajoittimet vastaan, koska haluamme olla sovinnollisia ja yhteistyön rakentajia, Smeds pohtii.

Ylös