Hallituspohja on aidosti auki, KD:n Sari Essayah arvioi

27.4.2019 klo 11:41 Uutiset Samuli Rissanen

Viimeksi KD on kerännyt vaaleissa yli 120 000 ääntä vuonna 2007, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistutti KD:n puoluehallitusta.

Hän kommentoi hallitustunnusteluja siten, että hallituspohja vaikuttaa olevan aidosti auki.

Kristillisdemokraattien vaalitulos 3,9 prosenttia ja reilut 120 000 ääntä herättää puolueen puheenjohtaja Sari Essayah’n mielessä kaksijakoisia tunteita. Yhtäältä 15 000 ääntä saatiin lisää, mutta ne eivät tuoneet puolueen kaipaamia lisäpaikkoja eduskuntaan.

– Meillä oli viimeksi yli 120 000 äänestäjää vuoden 2007 vaaleissa. Jäimme viiteen paikkaan, mikä on selkeä pettymys, Essayah muistuttaa.

Erityisesti Essayahia harmittaa se, että kaksi paikkaa jäi harmittavan lähelle. Kaakkois-Suomessa jäätiin paikasta muutama sata ääntä ja Varsinais-Suomessa äänet olisivat riittäneet, mutta niitä ei keskitetty vaaliliitossa niin, että paikka olisi tullut.

– Oma väki jakautui vaalien aikana, emme saaneet sitä viestiä perille, että keskittäminen kannattaa.

– Oma väki jakautui vaalien aikana, emme saaneet sitä viestiä perille, että keskittäminen kannattaa.

Kannatuksen suhteen mentiin eteenpäin. Piirejä, jotka pystyivät nostamaan kannatusta, olivat kansanedustajapiirit, mutta myös esimerkiksi Keski-Suomi ja Oulu.

Kannatuksen ja edustajapaikkojen suhteen kristillisdemokraateilla olisi paljon voitettavaa väkirikkaissa Helsingissä (1,9%) ja Uudellamaalla (2,8%). Näistä kahdesta vaalipiiristä valitaan yhteensä 58 edustajaa. Niistä KD onnistui ottamaan ainoastaan yhden, kun espoolainen Antero Laukkanen uusi paikkansa.

– Se on kieltämättä haaste. Meillä on jo hetken aikaa toiminut metropolityöryhmä, joka tätä pohtii, Essayah kertoo.

Tulevaisuudessa Helsinki ja Uusimaa ovat strategisia painopisteitä, sillä liki 30 prosenttia äänestäjistä asuu alueella.

– Väestö valuu kasvukolmioon Helsinki-Turku-Tampere, Essayah muistutti.

Essayah arvioi hallitustunnustelujen alkajaisiksi, että yksikään puolue ei saanut vaaleissa yli 20 prosentin kannatusta, mikä antaa mahdollisimman heikon mandaatin vaalivoittaja Sdp:lle.

Perussuomalaisia voi pitää Essayah’n mukaan ehdottomasti vaalien voittajana, jos kohta edellisiin vaaleihin nähden heillekin tuli takapakkia.

Eduskuntaan nousi nyt enemmän naisia ja nuoria. Arvoliberaalien määrä kasvoi.

Hallitustunnusteluissa vastauksia haetaan kahdeksaan asiakokonaisuuteen.

– Me olemme korostaneet vastuullisuutta ja ratkaisukeskeisyyttä. Meillä on tehtyt huolellista ohjelmatyötä ja löydämme vastaukset kysymyksiin.

– Hallituspohja on aidosti auki, sen voi päätellä kysymyksistä, jotka ovat hyvin avoimia.

KD:lle tärkeää elinkeino- ja yrityspolitiikka, verotuksessa tärkeää on pitkäjänteisyys ja johdonmukaisuus.

– Toisaalta Rinteen kysymyspatteristosta loistaa poissaolollaan maahanmuutto ja maatalous, joista jälkimmäiseen otimme jo kantaa, Essayah sanoo.

 

Ylös