Hallitustunnusteluihin on mentävä avoimin kortein, Päivi Räsänen sanoo

27.4.2019 klo 16:31 Uutiset Samuli Rissanen

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen muistuttaa, että hallitustunnusteluihin on mentävä avoimin kortein. Hän nostaisi esiin arvokysymyksistä translain, joka on KD:lle kriittinen kysymys.

Eduskuntaryhmät valmistautuvat nyt kuumeisesti vastaamaan hallitustunnustelijaksi nimetyn Sdp:n Antti Rinteen esittämiin kysymyksiin.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen kertoo, että eduskuntaryhmässä käytiin jo ennen vaaleja keskustelua kynnyskysymyksiä.

Räsänen itse nostaisi esiin arvokysymyksiä, jotka ovat puolueelle kriittisiä, tärkeimpänä ajankohtainen translaki.

–    Haluan nostaa sen keskusteluun, hän sanoo.

KD ei kuitenkaan voisi olla mukana sellaisessa hallituksessa, joka säätää translain, joka tekisi sukupuolesta ilmoitusasian ja sallisi leikkaus- ja hormonihoidot alaikäisille.

Räsänen on jo muotoillut oman ehdotuksensa kynnyskysymykseksi: Lainsäädännön sukupuolikäsitystä ei pidä muuttaa subjektiiviseen kokemukseen ja itsemääräytymiseen perustuvaksi, vaan se pitää säilyttää objektiivisiin biologisiin tuntomerkkeihin perustuvana, naisen ja miehen kaksijakoisena sukupuolikäsityksenä.

– Lasten ja nuorten aikuisten kehitystä oman sukupuolen identiteettiin ei tule häiritä. Siksi sukupuolen muuttamiseen liittyvien ja lapsettomuutta aiheuttavien hoitojen ikäraja pitää nostaa 30 vuoteen, joka on käytössä myös sterilisaatiossa, Räsänen ehdottaa.

Kristillisdemokraattien muina mahdollisina kynnyskysymyksinä voisivat olla vanhuspalvelujen henkilöstömitoitus sekä alle 3-vuotiaan lapsen hoitoon varatun kotihoidontuen säilyttäminen ennallaan.

– Sekä vaalilain uudistaminen; nyt emme saa sitä määrää kansanedustajia, joka meille kuuluisi.

Räsänen ei usko, että KD pelaisi näillä kynnyskysymyksillä itsensä selkeästi ulos hallituksesta.

Hän muistuttaa kahdeksan vuoden takaisesta tilanteesta, jolloin KD päättyi hallitukseen.

–  Kun Jyrki Katainen soitti, ensimmäisenä nostin esiin sukupuolineutraalin avioliittolain. Katainen tiesi, että jos hän ottaa meidät, niin emme lähde hallitukseen, joka edistää avioliittolain muutosta.

– Kannattaa pelata avoimin kortein eikä pelätä leimoja, Räsänen sanoo.

Hän muistuttaa, että KD ei kuitenkaan voisi olla mukana sellaisessa hallituksessa, joka säätää translain, joka tekisi sukupuolesta ilmoitusasian ja sallisi leikkaus- ja hormonihoidot alaikäisille.

– Olisi pahempi katastrofi, jos jouduttaisiin lähtemään hallitusyhteistyöstä tämän vuoksi kesken pois, Räsänen sanoo.

Ylös