Kiihkeä kansallismielisyys ei vetoa suureen enemmistöön

29.5.2019 klo 11:39 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Ilmastonmuutos ja liberaalit arvot. Ne painoivat näissä eurovaaleissa kiihkonationalismia mutta myös vanhojen puolueiden perinteisiä arvoja enemmän.

Euroopan parlamentti sirpaloituu, sillä suurimmat ryhmät keskusta-oikeistolainen EPP ja sosialistien ja demokraattien S&D eivät enää muodosta yli 50% edustajista.

Vihreät menestyi monessa maassa, kuten Suomessa ja Saksassa. Ruotsissa heille puolestaan tuli takkiin.

Ennusteet povasivat äärioikeistolle ja nationalistisille puolueille vaalivoittoa. Näin ei kuitenkaan tapahtunut ainakaan kaikkialla. Tosin Unkarissa Fidesz keräsi yli puolet äänistä ja Puolan Laki ja oikeus sai lähes 50 % kannatuksen. Mutta suureen enemmistöön ei kiihkeä kansallismielisyys näytä vetoavan.

Ääni perussuomalaisille saattaa Essayah’n mukaan päätyä lopulta tukemaan Putin-mielisiä tai antisemitistisiä ja jopa fasistisia mielipiteitä. Tällaista kritiikkiä on maltillisena tunnetulta Essayah’lta harvoin kuultu.

Ne, jotka seurasivat Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayah’n vaalikampanjaa väittelyineen ja tentteineen, kuulivat hänen mielipiteissään uudenlaista kärjekkyyttä Perussuomalaisia ja sen eurooppalaisia yhteistyöpuolueita kohtaan. Essayah tietää, että menestynyt mutta ehdokas- ja edustajaprofiililtaan hajanainen puolue pyrkii mielellään ratsastamaan kristillisten arvojen puolestapuhujana. Siten KD on todennäköisesti luovuttanut osan kannatustaan myös populisti-perussuomalaisten suuntaan.

Essayah vetosi muutamaan kertaan kristittyihin äänestäjiin, jotta nämä antaisivat kannatuksensa puolueelle, joka myös teoissa eikä vain puheissa nostaa kristilliset arvot politiikkansa keskiöön. Ääni perussuomalaisille saattaa Essayah’n mukaan päätyä lopulta tukemaan Putin-mielisiä tai antisemitistisiä ja jopa fasistisia mielipiteitä. Tällaista kritiikkiä on maltillisena tunnetulta Essayah’lta harvoin kuultu.

Ajatukset karkaavat siihen, että jospa kaikki KD:n kansanedustajat olisivat suostuneet äänitalkoisiin, tai että jospa väsymys eduskuntavaalikoitoksen jälkeen ei olisi painanut niin paljon. Jos, niin Suomen Kristillisdemokraateilla olisi meppipaikka tai edes se neljästoista eli brexitin myötä avautuva paikka.

Mutta pulinat pois. Jälkiviisauteen ei pidä vaalien jälkeen sortua – se kun on turhaakin turhempaa, eikä siis viisautta ollenkaan.

Ylös