Essayah vappupuheessaan: Vanhustenhoitoon ja koulutukseen satsaamista ei saa vaalien jälkeen unohtaa

1.5.2019 klo 11:15 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistuttaa vappupuheessaa Kuopiossa koulutukseen ja vanhustenhoitoon annetuista vaalilupauksista, jotka pitäisi myös lunastaa.

Vaalikeskusteluissa vanhustenhoito oli näkyvässä roolissa. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistutti vappupuheessaan Kuopiossa, että aihetta ei pidä vaalien jälkeen unohtaa. Kristillisdemokraatit haluavat parantaa ikäihmisten kotiin tuotavien palvelujen määrää ja laatua.

Vanhusten niin koti- kuin laitoshoidonkin puutteet ja laiminlyönnit on otettava vakavasti.

– Vanhustenhoitoon tarvitaan selkeästi lisää voimavaroja ja henkilökuntaa. Tarvitaan myös parannuksia toimeentuloon säätämällä yhteinen maksukatto lääke-, matka- ja palvelumaksujen omavastuille. Myös omaishoidon tukea on korotettava ja muutettava pienimmät tuet verovapaiksi, Essayah kertoo KD:n tavoitteista.

Essayah muistutti niin ikään, että vaalien alla puhuttanut koulutuspolitiikka on myös aluepolitiikkaa.

– Korkeakouluverkon on oltava kattava, jotta osaajia riittää ja alueiden elinvoima turvataan joka puolella Suomea. Lukio-opetusta ja ammatillista koulutusta tulee olla tarjolla alueellisesti riittävästi ja oppilaitosten välisellä yhteistyöllä varmistaen, Essayah sanoo.

– Lähimmäisyys on arvo, jota ei lailla voi säätää eikä yhteiskunta pakottaa, mutta jokainen voi siinä tehdä osansa.

Hallitustunnusteluihin kristillisdemokraatteja valmistanut Essayah vaati, että opintososiaalisten etujen leikkaaminen on pysäytettävä.

Lisäksi ammatilliseen koulutukseen pitää lisätä lähiopetuksen määrää ja mahdollisuuksia ottaa huomioon työelämässä opittuja taitoja.

Elinikäisen oppimisen tarve korostuu nykyisessä työelämässä.

– Uudelleenkouluttautumisen ja koulutuksen täydentämisen ja laajentamisen pitää olla houkuttelevaa ja joustavaa, mitä edistetään muun muassa opintopolkumahdollisuuksia sekä joustavia täydennys- ja muuntokoulutusmahdollisuuksia lisäämällä.

Kristillisdemokraattien tavoitteena on edistää lähimmäisyhteiskuntaa. Essayah sanoi kuopiolaisille, että yhteiskunnan rakentamiseen tarvitaan muutakin kuin lakeja ja asetuksia; tarvitaan asennetta ja tahtoa.

– Lähimmäisyys on arvo, jota ei lailla voi säätää eikä yhteiskunta pakottaa, mutta jokainen voi siinä tehdä osansa.

Essayah siteerasi puheessaan Äiti Teresaa: ”Jos minä olisin aikoinaan katsonut joukkoja, en olisi saanut mitään aikaan. Mutta näin vain yhden kärsivän ja autoin häntä”.

– Kun jokainen meistä tekee osansa, yhdessä saadaan paljon aikaan. Tämä pätee myös politiikassa; yhtä lailla täällä Kuopiossa, Arkadianmäellä kuin Brysselissäkin. Toteutetaan yhdessä lähimmäisyyttä ja saadaan enemmän aikaan.

Ylös