EU-vaaliehdokas Mikko Almgren: ”Sirpaloitumiskehitys altistaa populismille”

1.5.2019 klo 08:30 Politiikka Kristiina Kunnas

Kotkalainen kuntapoliitikko ja Kristillisdemokraattien eurovaaliehdokas Mikko Almgren haluaa toimivan turvapaikkajärjestelmän ja uskottavan palautuspolitiikan. Hänen mielestään EU:n sirpaloitumiskehitys altistaa populismille.

– EU:n pää oli laitettu jo valmiiksi pensaaseen vuonna 2015 ja pakolaiskriisi yllätti täydellisesti. Näin ei saa enää käydä, Mikko Almgren toteaa.

Kotkalainen kaupunginvaltuutettu, tiiminvetäjänä työskentelevä sairaanhoitaja pyrkii Euroopan parlamenttiin 26. toukokuuta käytävissä vaaleissa.

Almgrenin mielestä EU:n maahanmuuttopolitiikassa pitäisi olla mahdollista ottaa todellista apua tarvitsevat suoraan pakolaisleireiltä.

– Automaattinen jakomekanismi ruokkii salakuljetusta. Pitää ehkäistä maahantulopainetta  puuttumalla syihin lähtömaissa.

Almgrenin mielestä laitonta maahantuloa olisi ehkäistävä paremmalla yhteisellä rajavalvonnalla.

– Toimiva turvapaikkajärjestelmä sisältää myös uskottavan palautuspolitiikan. YK:n pakolaissopimusta on muutettava, eli allekirjoittajamaat ottavat vastaan omat kansalaisensa ilman erillisiä kahdenvälisiä sopimuksia.

Toimiva turvapaikkajärjestelmä sisältää myös uskottavan palautuspolitiikan. YK:n pakolaissopimusta on muutettava, eli allekirjoittajamaat ottavat vastaan omat kansalaisensa ilman erillisiä kahdenvälisiä sopimuksia. – Mikko Almgren, eurovaaliehdokas 63

Almgren haluaa, että turvapaikkajärjestelmässä korostetaan jäsenvaltioiden omaa vastuuta. Rajaviranomaisten yhteistyötä kehitettävä edelleen. EU:n rajavalvonta on nykytilanteessa säilytettävä kansallisena.

Ilmastopolitiikkaan Almgren haluaa realistiset tavoitteet.

– Ilmasto- ja energiapaketti 2021–2030 sisältää konkreettiset  linjaukset. Euroopan komission laatima tiekartta ohjaa vähähiiliseen talouteen. Paljon on yritetty, mutta ongelmana on yhteisen tahtotilan ja valvonnan puute. On asetettava realistiset tavoitteet huomioiden valtioiden erityispiirteet. Valvonta ja kepit sekä porkkanat linjakkaaksi koko EU:ssa.

Miten toteuttaisit brexitin jälkihoidon?

– EU:n on turvattava kaikinpuolinen liikenne EU:n ja Britannian välillä, vaikka tulisi sopimukseton Brexit. Lentoliikenteen merkitys korostuu.

– On varmistettava myös tullausten sujuvuus. Ihmisten sosiaaliturva ja lääkehuolto on varmistettava.

Almgrenin mielestä ei ole mitään järkeä vetäytyä Britannian markkinoilta.

– Mutta toteutuessaan brexit vahingoittaa Britanniaa sekä Eurooppaa merkittävästi. Myös EU:n neuvottelijoilta tarvitaan joustavuutta. Välillä on vaikuttanut siltä että brittejä yritetään lähinnä rangaista EU-eron johdosta, vaikka EU:n peruskirja sallii jäsenmaan eron, Almgren pohtii.

Kuinka vahvistaisit demokratiaa ja vastaisit oikeistopopulismin haasteeseen?

– Tärkein keino on saada maahanmuutto Euroopan alueella hallintaan.

– EU ei ole mitenkään hirveän yhtenäinen nytkään ja on nyt sirpaloitumiskehityksen kourissa. Tämä altistaa suuresti populismille.

Almgren miettii, miten saisi ihmiset äänestämään kristillisdemokraattisia puolueita. Suomen Kristillisdemokraatit kuuluu Euroopan parlamentissa Euroopan kansanpuolueiden EPP-ryhmään.

– EU:n tasolla tarvitaan kipeästi näihin arvoihin perustuvaa yhteistyötä, todellista järjen ääntä. Sinisilmäisyyttä ei pidä olla yhtään.

Kristillisdemokraattien sloganin monimerkityksisyyttä hän pohtii näin:

– Kun EU:sta halutaan saada enemmän irti, on Suomen etuja ajettava paljon rohkeammin. On päästävä irti ’lypsävän lehmän’ imagosta.

Kuka on arvostamasi eurooppalainen poliitikko?

Sari Essayah. Hän on ehdottomasti paras.

Mikko Almgren (EU-vaaleissa 63)

• 55-vuotias
• asuu Kotkassa
• naimisissa, neljä lasta, 2 lastenlasta
• sairaanhoitaja, tiiminvetäjä
• kaupunginvaltuutettu, ryhmänjohtaja
• KD-paikallisosaston varapuheenjohtaja
• ”Lisää järjen ääntä EU-parlamenttiin”
• piirihallituksen jäsen
• paikallisseurakunnan puheenjohtaja
• harrastaa musiikkia

EU-vaalit 26. toukokuuta

ennakkoäänestys kotimaassa keskiviikosta tiistaihin 15.-21. toukokuuta

Katso kaikki Kristillisdemokraattien ehdokkaat täältä

 

Kristillisdemokraattien kunniapuheenjohtaja Esko Almgren ja veljenpoika Mikko Almgren kampanjoimassa kesällä 2018.

Ylös