Eduskunnan istumajärjestys alkanee noudattaa Euroopan parlamentin tapaa: Perussuomalaiset sijoittuvat äärimmäiseksi oikealle

2.5.2019 klo 14:14 Uutiset Samuli Rissanen

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat päätyneet siihen, että eduskunnassa alettaisiin noudattaa Euroopan parlamentista ja Pohjoismaiden neuvostosta tuttua istumajärjestystä.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat päätyneet kannattamaan muun muassa Euroopan parlamentista tuttua istumajärjestystä.

Istumajärjestyksen rukkaaminen lähti liikkeelle, kun eduskuntapuolueista RKP esitti toiveen, että pääsisi istumaan täysistuntosalin oikeasta reunasta lähemmäs keskustaa.

Eduskunnan istumajärjestyksen on perinteisesti katsottu heijastavan puolueiden arvomaailmaa oikeisto–vasemmisto-akselilla.

Puhemiehestä vasemmalla istuisivat järjestyksessä vasemmistoliitto, sdp ja vihreät. Keskelle sijoittuu keskusta ja sitten Rkp, kristillisdemokraatit ja kokoomus. Äärimmäisenä oikealla laidalla ovat perussuomalaiset

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoo, että ryhmien välisessä tapaamisessa esillä oli kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäisessä vaihtoehdossa kyseeseen olisi tullut vanhan istumajärjestyksen paikkaaminen.

Se ei kuitenkaan ryhmille sopinut.

Toisessa vaihtoehdossa siirryttäisiin Euroopan parlamentista ja Pohjoismaiden neuvostosta tuttuun istumajärjestykseen.

Tästäkään vaihtoehdosta ei päästy yksimielisyyteen. Vaihtoehtoa kannattivat kuitenkin kaikki muut ryhmät paitsi perussuomalaiset.

Koska tuki mallille on suurta, se on todennäköisesti istumajärjestys, jota eduskunnan puhemiesneuvosto päätyy huomenna esittämään.

Valtaosalle kelvannut istumajärjestys tarkoittaa sitä, että puhemiehestä vasemmalla istuisivat järjestyksessä vasemmistoliitto, sdp ja vihreät. Keskelle sijoittuu keskusta ja sitten Rkp, kristillisdemokraatit ja kokoomus. Äärimmäisenä oikealla laidalla ovat perussuomalaiset.

Uusi istumajärjestys tulisi voimaan ensi viikosta lähtien.

Ylös