”Teen kaikkeni, jotta suomalainen kristillisdemokraattinen ääni kuuluu EU:ssa”, Essayah lupaa

2.5.2019 klo 20:49 Uutiset Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien slogan eurovaaleissa on ”Enemmän irti EU:sta”. Puheenjohtaja Sari Essayah’n mukaan se on tarkoituksella kaksimerkityksinen.

– Se tarkoittaa, että haluamme enemmän irti eurooppalaisestä yhteistyöstä. Meille on tärkeää, että se on itsenäisten jäsenvaltioiden yhteistyötä, Essayah kertoi KD:n EU-vaalitilaisuudessa Helsingissä.

Essayah hakisi unionista hyötyä erityisesti siellä, mihin yksittäisen jäsenmaat voimvarat eivät riitä, kuten ympäristö-, ilmastopolitiikassa sekä rikollisuuden ja veronkierron torjunnassa.

Myös maahanmuutto on saatava hallintaan ja ulkorajojen on pidettävä.

–   Turvallisuuden takaamiseksi on lisättävä yhteistyötä kyber- ja hybridivaikuttamisen, terrorismin ja rikollisuuden torjunnassa, Essayah listaa.

– EU:lla on 500 miljoonan ihmisen sisämarkkinat, jossa suomalaisten yritysten on pystyttävä toimimaan. Yritetään minimoida haitat ja maksoimoida hyödyt.

Lisäksi Kristillisdemokraatit haluavat saada kaiken irti sisämarkkinoista.

– Suomen etu ei ole America first eikä Germany first, vaan avoin kauppa, Essayah sanoo.

Sisämarkkinoiden kehittämistä on hänen mukaansa jatkettava määrätietoisesti purkamalla kaupan esteitä. Koulutukseen sekä tutkimukseen ja kehitykseen on panostettava yhä enemmän.

– EU:lla on 500 miljoonan ihmisen sisämarkkinat, jossa suomalaisten yritysten on pystyttävä toimimaan. Yritetään minimoida haitat ja maksoimoida hyödyt.

Samalla EU:sta halutaan vetäytyä enemmän erilleen. Kristillisdemokraatit ei halua, että EU:ssa mennään yksittäiseen sääntelyyn ja lisätään byrokratiaa. Esimerkiksi budjettivallan säilyttäminen omissa käsissä on tärkeä, koska sillä luodaan raamit, millaista hyvinvointia, koulutusta suomalaisille voi tarjota.

Verotuksen ja budjetin lisäksi kansalliseen päätösvaltaan kuuluvat sotet ja eläkejärjestelmät, jotka kunkin jäsenmaan on hoidettava itse.

EU:n kehittäminen itsenäisten valtioiden yhteistyönä ja jyrkkä ei liittovaltiokehitykselle ovat kuuluneet kristillisdemokraattien EU-linjaan alusta lähtien.

Myös EU:n hallintoa ja varojen käyttöä on tehostettava. Lisäpanostuksia on kohdistettava erityisesti kasvun ja kilpailukyvyn sekä turvallisuuden takaamiseksi.

–  Brexitin myötä unionin toiseksi suurin nettomaksaja poistuu, joten kuluja on karsittava, Essayah toteaa.

Brexitistä huolimatta pidettävä budjetti on hänen mukaansa pidettävä noin prosentissa bkt:sta.

Niukkenevien resurssien myötä suomalaisen maaseudun ja maatalouden rahoituksen puolesta on erityisen tärkeä taistella.

–  Sen pitäisi olla jokaisen suomalaisen intressi, vaikka ei mitään kytköstä maatalouteen olisikaan, Essayah sanoo.

EU:n maatalouteen ja maaseuduille suunnattujen tukirahojen väheneminen näkyisi näet Suomen EU-nettojäsenmaksuosuudessa, joka kasvaisi.

Essayah aikoo jälleen laittaa itsensä tosissaan likoon

Kristillisdemokraattien EU-tilaisuudessa Essayah esittelee ylpeänä puolueensa 20 EU-vaaliehdokasta, joka on monipuolinen joukko eri puolilta Suomesta.

– 14 oli jo mukana eduskuntavaaleissa, joten syvä kumarrus kaikille, jotka rankan kampanjan jälkeen virittelevät nyt uutta. Siinä on ollut monella pohtimista, Essayah myöntää.

– Olen luvannut tehdä kaikkeni, jotta suomalainen kristillisdemokraattinen ääni kuuluu Euroopan parlamentissa, siksi laitoin myös itseni likoon, hän sanoo.

Kristillisdemokraattinen ääni tarkoittaa niin ikään, että EU:ta on rakennettava kristillisten arvojen pohjalta.

Essayah iloitsee EPP-ryhmän johtoon Helsingin puoluekokouksessa valitusta Manfred Weberistä, josta saattaa tulla myös Euroopan komission puheenjohtaja. Weber on myös KD:n ehdokas vaativaan tehtävään, joten siltäkin osin tilanne on selvä.

–     Weber on syvästi kristillisdemokraatti, jonka mielestä kristilliset arvot ovat Euroopan ytimessä.

 

Ylös