Antti Rinne kutsuu kokoonpanoaan ”uudeksi punamullaksi”- Sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp aloittavat hallitusneuvottelut

8.5.2019 klo 12:14 Uutiset Samuli Rissanen

– Kutsuisin tätä kokoonpanoa ”uusi punamulta-tulevaisuuden tekijät”-hallitukseksi, Sdp:n hallitustunnustelija Antti Rinne kertoo.

Rinne lähtee varsinaisiin hallitusneuvotteluihin Säätytalolle keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja Rkp:n kanssa.

Hallitustunnustelija Antti Rinne on valinnut varsinaisiin hallitusneuvotteluihin Sdp:n kumppaneiksi keskustan, vihreät, vasemmistoliiton ja Rkp:n.

Tavoitteena on selkeä enemmistöhallitus 24.5. mennessä ja eduskuntaryhmien sitouttaminen sekä hallituksen nimittäminen kesäkuun alussa.

Rinne uskoo, että kokoonpano on hallitusneuvottelujen ja puolueiden yhteisen linjan löytämisen kannalta paras. Hän kutsuu sitä ”uudeksi punamullaksi.”

– Olen vakavalla mielellä pohtinut kolmea muuta isointa puoluetta ja lopputulos on arvio käytyjen keskustelujen perusteella. Keskustan kanssa oli helpompi löytää yhteisymmärrys kuin kokoomuksen, Rinne summasi.

Kysymys on Rinteen mukaan kokoomuksen ja Sdp:n erilaisista linjoista, joita yritettiin sovittaa yhteen maanantaina ja tiistaina. Kokoomuksen Petteri Orpon mukaan linjat eivät kohdanneet julkisessa taloudessa, työllisyydessä ja veropolitiikassa.

Rinne vetosi vielä eilen erityisesti keskustaan, jotta tämä saataisiin mukaan hallitusyhteistyöhön.

Keskusta teeti omilleen aiheesta jäsenkyselyn, jossa puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän jäsenistä 80 prosenttia kannatti hallitusneuvotteluihin lähtemistä sillä edellytyksellä, että Keskustan kynnyskysymykset toteutuvat. Joka viides vastusti lähtemistä hallitusneuvotteluihin.

Varsinaisiin hallitusneuvotteluihin Säätytalolle lähtevät puolueet kuulevat tänään VM:n virkamiehiltä talouden raamit eli muun muassa ministeriön kasvu- ja työllisyysennusteet hallitusneuvottelujen tueksi.

– Tavoitteena on selkeä enemmistöhallitus 24.5. mennessä, eduskuntaryhmien sitouttaminen ja hallituksen nimittäminen kesäkuun alussa. Se mahdollistaisi hyvän alun Suomen EU-puheenjohtajuuskaudelle, joka alkaa 1.7., Rinne arvioi.

Mikäli näistä puolueista syntyy hallitus, sillä on 117 edustajaa. SDP:llä on 40 kansanedustajaa, keskustalla 31, vihreillä 20, vasemmistoliitolla 16 ja RKP:llä 10.

Oppositioon jäisivät perussuomalaisten 39 kansanedustajaa, kokoomuksen 38 edustajaa, kristillisdemokraattien 5 edustajaa sekä Liike Nyt edustaja Harry ”Hjallis” Harkimo.

Ylös