Essayah Eurooppa-päivässä Narinkkatorilla – ”Yksipuoliset kunnianhimoiset päästötavoitteet voivat johtaa huonoon suuntaan”
9.5.2019 klo 11:02 Uutiset Kristiina Kunnas
Jälleen Narinkkatorilla. Sari Essayah tuki puolueen eduskuntavaalikampanjaa eri puolilla Suomea, myös Helsingissä. Kolme 60-luvun Saria Kumin-Essayah-Savela huhtikuussa Kampin Narinkkatorilla. Tänään Eurooppa-päivänä Essayah kampanjoi eurovaaliehdokkaana KD:n teltalla ainakin klo 11–12. (Kuva Kristiina Kunnas)
Sari Essayah oli aktiivinen, ahkera ja aikaansaava meppi kaudella 2009–2014. Nyt hän haluaa johdattaa Kristillisdemokraatit jälleen voittoon ja omaan edustajanpaikkaan Euroopan parlamentin vaaleissa. Essayah kampanjoi Eurooppa-päivänä Narinkkatorilla.
Kansanedustaja ja eurovaaliehdokas Sari Essayah on tavattavissa tänään Eurooppa-päivänä Helsingin ydinkeskustassa, ainakin klo 11–12.
Essayah kaihtaa ajamassaan maahanmuuttopolitiikassa raakaa ihmissalakuljetusbisnestä.
– Eurooppaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden vastaanotto pitäisi pääosin tapahtua EU:n ulkorajoilla, jolloin hengenvaarallisiin ihmissalakuljettajien järjestämiin matkoihin ei olisi tarvetta ja raaka bisnes saataisiin lopetettua, hän sanoo.
– Dublin-sopimuksesta ensimmäisen maan vastuusta turvapaikkahakemuksen käsittelyssä on pidettävä kiinni.
Hän haluaa maahanmuuttopolitiikan pysyvän kansallisissa käsissä.
– Mutta yhteistyötä on kehitettävä rajavalvonnan tehostamisessa ja laittomasti alueella oleskelevien palauttamisessa, Essayah vaatii.
Ilmastopolitiikassa EU:n omat tavoitteet tai kansalliset päätökset eivät riitä.
– Ympäristö- ja ilmastokysymykset ovat kansainvälisiä, siksi on pyrittävä maailmanlaajuisiin sopimuksiin, hän muistuttaa.
Yksipuoliset kunnianhimoiset päästötavoitteet voivat johtaa vain tuotannon ja työpaikkojen siirtymisiin maihin, joissa väljät päästö- ja ympäristönormit mahdollistavat tuotannon halvemmilla kustannuksilla.
– Yksipuoliset kunnianhimoiset päästötavoitteet voivat johtaa vain tuotannon ja työpaikkojen siirtymisiin maihin, joissa väljät päästö- ja ympäristönormit mahdollistavat tuotannon halvemmilla kustannuksilla. Niin sanottu hiilivuoto, eli energiaintensiivisen tuotannon siirtyminen muualle, vain lisäisi kasvihuonekaasupäästöjä globaalilla tasolla, Essayah huomauttaa.
Toisaalta teknologisesti edistykselliset EU-maat voivat olla kokoaan merkittävämpi toimija globaaleissa ilmastohaasteissa esimerkiksi tuottamalla ratkaisuja ja viemässä puhtaanteknologian tai metsäosaamisen ratkaisuja muualle maailmaan.
– Yhteiseen tutkimukseen ja innovaatioiden tukemiseen kannattaa panostaa.
Brexitin jälkihoito on vielä täysin pimennossa, kun ratkaisut ovat siirtyneet ja pitkittyneet.
– Ison-Britannian ero pitää toteuttaa sellaisen sopimuksen kautta, jossa pystytään turvaamaan Suomellekin tärkeät kauppakumppanuus, tiede- ja koulutuspolitiikka sekä turvallisuusyhteistyö.
Oiekistopopulismin nousun ehkäisyyn auttaa Essayah’n mukaan avoin tiedonvälitys ja yhteiskunnan arvopohjan vahvistaminen.
– Sanan-, uskonnon- ja mielipiteenvapauksien puolustaminen on parasta lääkettä demokratian tukemiseen.
Mikä on tärkein oma eurovaaliteemasi, Sari Essayah?
– Suomen EU-puheenjohtajuuskausi, sekä suomalaisen maatalouden ja meidän erityisolojemme puolustaminen.
Kristillisdemokraattien eurovaalislogan on Enemmän irti EU:sta. Essayah pitää sen sisäänrakennetusta monimerkityksestä.
Kristillisdemokraattien eurovaalislogan on Enemmän irti EU:sta. Essayah pitää sen sisäänrakennetusta monimerkityksestä.
– Pitääkin saada enemmän irti yhteistyöstä jäsenmaiden kesken niin sisämarkkinoilla kuin niissä haasteissa, joihin jäsenmaiden voimavarat eivät yksin riitä. Näitä ovat ympäristökysymykset, veronkierron estäminen ja kansainvälisen rikollisuuden ja terrorismin torjunta.
– EU:n olisi keskityttävä asioihin, joissa yhteistyöllä saadaan aikaiseksi lisäarvoa kansalliseen politiikkaan nähden.
– Toisaalta pitää päästä irti liittovaltiokehitykseen johtavista ja yhteisvastuuta lisäävistä talouspoliittisista hankkeista sekä esimerkiksi määräenemmistöpäätösten laajentamisesta.
Ketä nykyistä eurooppalaista poliitikkoa arvostat ja miksi?
– EPP:n kärkiehdokasta Manfred Weberiä, joka on osaava poliitikko ja puolustaa Euroopan kristillistä arvopohjaa.
Sari Essayah – eurovaaleissa synnyinvuotensa numerolla 67
• 52-vuotias
• asuu Lapinlahdella ja Helsingissä
• aviomies ja kaksi opiskeluikäistä tytärtä
• kansanedustaja, KTM
• kansanedustaja 2003–2007 ja 2015-, europarlamentaarikko 2009–2014
• Kristillisdemokraattien puheenjohtaja
• maakunta- ja kunnanvaltuutettu
• Kansainvälisen Olympiakomitean jäsen
• harrastaa liikuntaa ja lukemista