Essayah sanoo, että KD on uusi oppositiovoima poliittisessa keskustassa: ”Aiomme sparrata vasemmalle kallellaan olevaa hallitusta ”

11.5.2019 klo 11:30 Uutiset Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoo, että KD on uusi oppositiovoima poliittisessa keskustassa. – Aiomme sparrata vasemmalle kallellaan olevaa tulevaa hallitusta, hän ennakoi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi, että KD:sta on tulossa opposition uusi keskustavoima, kun hallitusneuvotteluihin lähteneet puolueet ovat vasemmalle kallellaan.

Muu oppositio, kokoomus ja perussuomalaiset, ovat istuntosalin oikeassa laidassa.

KD aikoo sparrata hallitusta, joka ei kenties kaikessa ole samoilla työn- ja yrittäjyyden sekä perhepolitiikan linjoilla

Puoluevaltuustolle puhunut Essayah sanoo, että KD aikoo sparrata hallitusta, joka ei kenties kaikessa ole samoilla työn- ja yrittäjyyden sekä perhepolitiikan linjoilla.

Hän kertoo, että hallitustunnusteluihin mentiin huolella. KD kertoi hallitustunnustelijalle jo hyvissä ajoin, että eivät ole mukana, jos työnteon ja yrittämisen kannattavuutta hekennetään tai tingitään vanhustenhoidon hoitajamitoituksesta.

KD ei myöskään ole valmis allekirjoittamaan translain kokonaisuudistusta.

Tärkeällä sijalla on myös perheiden valinnanvapauteen perustuva perhepolitiikka. Sote pitää tehdä soten ehdoilla eikä mitään massiivista maakuntahallintoa pidä rakentaa.

Essayah muistuttaa myös, että Suomen kansantalouden pohjana oleva työllisyysaste on nostettava 75 prosenttiin.

– On aivan ratkaisevaa, kuinka moni yhteistä kakkua on kerryttämässä, hän sanoo.

Työnteon kannattavuuteen vaikuttaa Essayah mukaan esimerkiksi perheellisellä kolme asiaa: palkan verotus, päivähoitomaksut ja sosiaaliturvan taso.

Tulevan hallituksen pitää hänen mukaansa pienentää pienipalkkaisen työnteon verotusta työtulovähennystä nostamalla ja keventämällä päivähoitomaksuja. Mikäli hallitus päätyy nostamaan sosiaaliturvan tasoa, niin sitä enemmän pitää pienipalkkaisen työnteon verotusta keventää.

– Monia pienellä palkalla ahertavia raskaan työn raatajia harmittaa se, että palkasta verot ja muut maksut vievät suuren osan, ja ettei työnteko suhteessa vaikkapa työttömyysturvan varassa elämiseen juurikaan tuo lisää käteen jäävään ansioon.

– Kotiin jääminen on tässä tilanteessa todellinen vaihtoehto, Essayah muistuttaa.

Asetelma synnyttää korkean työttömyyden aikana työvoimapulaa, kun avoimiin työpaikkoihin ei löydy tekijöitä.

Odotuksia on ladattava myös sosiaaliturvan uudistukseen, jossa KD:llä on oma kannustavan perusturvan mallinsa.

– Sillä pystyttäisiin vastaamaan sekä työnteon kannustavuuteen, että riittävään sosiaaliturvan tasoon.

Ylös