Kiista istumapaikoista herätti KD-ryhmää johtavassa Päivi Räsäsessä huolen: ”Jos näin pienestä jo riidellään, miten saadaan suuret uudistukset maaliin”

11.5.2019 klo 11:03 Uutiset Samuli Rissanen

KD-ryhmää johtava Päivi Räsänen arvioi, että eduskunnan istumapaikkakiista oli ruma näytelmä. Samalla se herätti huolen siitä, kuinka isojen uudistusten käy, jos uusi eduskunta kiistelee jo näin pienestä.

Seitsemännen kautensa eduskunnassa aloittanut Päivi Räsänen on uuden eduskunnan yhä harvempia konkareita, sillä neljäsosa vanhoista edustajista jättäytyi pois ja iso joukko jäi valitsematta.

Eduskunnan käytävillä kävelee nyt iso joukko uusia kasvoja.

– Tässä opetellaan tuntemaan uusia edustajia, kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän johtoon valittu Päivi Räsänen kertoo.

Ryhmäjohtajana Räsänen joutui selvittelemään ensimmäiseksi istumapaikoista käytyä kiistaa.

– Jos näin pienestä jo riidellään, miten saadaan suuret uudistukset, kuten parlamentaarisesti valmisteltavat sote ja sotu maaliin

Kiista istumapaikoista herätti hänessä huolen.

– Jos näin pienestä jo riidellään, miten saadaan suuret uudistukset, kuten parlamentaarisesti valmisteltavat sote ja sotu maaliin, Räsänen kysyy.

Istumapaikkajärjestelmä oli ensimmäinen asia, joka eduskunnassa päätettiin.

Räsäsen mukaan kristillisdemokraatit eivät olleet ryhmänä innostuneita Rkp:n aloitteesta siirtyä keskemmälle, vaikkakin Rkp kuuluisi vieläkin enemmän vasemmalle.

– Ikävä on myös se, että tässä toimittiin perussuomalaisia vastaan, ilman heidän omaa tahtoaan, hän sanoo.

Episodin aikana uhkana oli sekin, että istumajärjestyksen rukkaamisen vuoksi kristillisdemokraattien edustajat ripotellaan sinne tänne erilleen toisistaan.

Loppuratkaisu oli Räsäsen mukaan hyväksyttävissä, koska lopulta edustajien paikat sijaitsevat lähekkäin ja parlamentaarinen ikä on huomioitu.

KD-ryhmäjohtaja ennustaa vaikeita neuvotteluja valiokuntapaikoista, kunhan hallitus saadaan pystyyn. Räsänen valitsi väliaikaisista valiokuntapaikoista maa- ja metsätalousvaliokunnan. Hän haluaa puolustaa suomalaista ruuantuotantoa.

– Eduskuntaryhmän puheenjohtajana pyrin olemaan myös istuntosalissa aktiivinen ja särmikäs, hän lupaa.

Ylös