Psoriasisliiton puheenjohtajaksi valittu Antero Laukkanen: ”Häpeä pois – vaivan kanssa pitää olla oma-aloitteinen ja rohkea”

13.5.2019 klo 15:41 Politiikka Kristiina Kunnas

Toiselle kaudelle eduskuntaan valittu Uudenmaan Antero Laukkanen on Psoriasisliiton uusi puheenjohtaja kolmivuotiskaudella 2020–22. – Minulle psori on ollut hiljainen kumppani jo vuosikymmenten ajan, Laukkanen kertoo.

– Olen hyvin otettu valinnastani Psoriasisliiton puheenjohtajaksi, Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja sosiaalineuvos Antero Laukkanen toteaa tyytyväisenä.

– On erittäin mielenkiintoista lähteä tukemaan valtakunnallisessa kattojärjestössä psoriaatikkojen tilannetta, hän jatkaa.

Psoriasisliitto valitsi Laukkasen puheenjohtajakseen kolmivuotiskaudelle, joka alkaa vuoden 2020 alusta.

Arkielämään sekä esiintymiseen psoriasis vaikuttaa erityisen paljon siksi, että se voi olla kiusallisen näkyvä. – Psoriasisliiton puheenjohtajaksi 2020–22 valittu Antero Laukkanen

Psoriasis on tuttu vaiva myös Laukkaselle itselleen.

– Psoriasis on moniulotteinen, parantumaton vaiva. Se aiheuttaa monenlaista hankaluutta, ja arkielämään sekä esiintymiseen se vaikuttaa erityisen paljon siksi, että se voi olla kiusallisen näkyvä.

Laukkasella psoriasis puhkesi parikymppisenä nuorukaisena.

– Se alkoi hyttysenpistosta ja stressistä, ja sitä ensin hoidettiin väärin. Vasta ihotautien erikoislääkäri tunnisti asian, ja sain oikean hoidon.

Laukkanen on ollut avoin kertomaan sairaudestaan. Hänellä psoriasiksen oireita, ihottumaa ja ihomuutoksia on ollut nivustaipeissa ja erityisesti hiuspohjassa.

– Olen ollut siinä mielessä onnekas, että oireet ovat hävinneet kaikkialta muualta paitsi päänahasta.

– Minulla se on sellainen hiljainen kumppani, joka näkyy hartioilla ajoittain, Laukkanen naurahtaa.

Hän kertoo sairaudestaan ja siihen liittyvästä häpeästä – Laukkasen mielestä täysin turhasta – KD-Kompassi -ohjelmassa, jonka voi jälkikuunnella täältä.

– Vertaistuki antaa mahdollisuuden sopeutua tähän sairauteen. Ryhmiin kannattaa mennä mukaan ja voittaa kaikki turha häpeä, Laukkanen kannustaa.

Miten voi löytää apua?

– Jos menee julkisiin palveluihin, voi heti pyytää lähetettä erikoislääkärille. Minäkin turhaan sain väärää hoitoa toista vuotta.

– Lähete kannattaa pyytää heti. Oma-aloitteisesti ja rohkeasti kannattaa toimia.

Laukkanen valittiin huhtikuun eduskuntavaaleissa jatkokaudelle Arkadianmäelle. Espoolaiskansanedustaja tuli tutuksi eduskunnan kanssa jo 1990-luvulla, jolloin hän työskenteli eduskunta-avustajana Kristillisdemokraattien ryhmässä. Politiikassa hän on ollut pitkään ja istunut Espoon kaupunginvaltuustossa monta kautta.

Vaalit ovat julkinen punnitus – koen, että työtäni arvostettiin, kun minut valittiin uudelleen. – Antero Laukkanen

– Vastuu on nyt vielä selkeämpi. Vaalit ovat julkinen punnitus – koen, että työtäni arvostettiin, kun minut valittiin uudelleen. Nyt saan jatkaa hyvää työtä.

– Oli aika monta asiaa, joita haluan jatkaa tällä toisella kaudella. Olen tyytyväinen, että pääsen niin tekemään.

Antero Laukkanen KD-Kompassi -haastattelussa

KD-Kompassi -haastatteluohjelma Radio Deissä ma 13. toukokuuta klo 22.40 tai jälkikuuntele Kristillisdemokraattien sivuilta kd.fi tai täältä

Psoriasisliiton puheenjohtajisto 2020–22: puheenjohtajana Antero Laukkanen, varapuheenjohtajana Marja-Liisa Utukka.

Ylös