Eurovaaliehdokas Sonja Falk: ”EU-päätöksenteon pitää tulla lähemmäksi kansalaista ja näkyvämmäksi”

15.5.2019 klo 08:10 Politiikka Kristiina Kunnas

Sonja Falk on varakansanedustaja ja Hämeen Kristillisdemokraatit haluaa hänestä myös puolueen varapuheenjohtajan. Eurovaaleissa ehdolla oleva Falk tavoittelee vakaampaa Eurooppaa.

Lahtelainen Sonja Falk on Lastensuojelun Keskusliitossa erityisasiantuntijana. Hänellä on kuitenkin takanaan myös jo mittava ura Kristillisdemokraattisessa eduskuntaryhmässä, jossa hän on työskennellyt sekä poliittisena sihteerinä että pääsihteerinä. Päivi Räsäsen sisäministerikaudella Falk työskenteli erityisavustajana sisäministeriössä.

Falk on Hämeen Kristillisdemokraattien puheenjohtaja. Piiri näkisi hänet mielellään KD:n varapuheenjohtajana, ja ehdottaakin häntä mukaan kisaan. Puoluekokous valitsee puheenjohtajan ja kolme varapuheenjohtajaa elokuun lopulla Oulussa.

Sitä ennen käydään kuitenkin eurovaalit. Ennakkoäänestys alkaa tänään 15. toukokuuta.

Sonja Falk kampanjoi Euroopan parlamenttiin numerolla 68. Maahanmuutto, ilmastonmuutos sekä oikeistopopulismin nousu puhuttavat suomalaisia.

– Maahanmuuttopolitiikan on oltava sekä hallittua että inhimillistä. EU:n ulkorajojen valvonnan on pidettävä ja hallitsematon maahantulo on voitava estää jo EU:n ulkorajoilla.

Falk suree lasten kohtaloa.

– Suurimpana ihmisoikeusongelmana Euroopassa ovat muuttoliikkeen mukana kulkevat lapset, joiden asema on todella heikko ja vaara joutua ihmiskaupan uhriksi suuri.

Erityisesti nuoriso potee ilmastoahdistusta.

– Ilmastopolitiikassa on vahvistettava keinoja tuotannon säilymiselle Euroopassa tai siirtymiselle takaisin pahemmin saastuttavista maista.

– EU:n puolestaan on otettava Suomesta mallia metsäpolitiikassa. Kannatan EU:n kehitysyhteistyöpanostusten kasvattamista.

Europarlamentin päätöksenteko on näkymätöntä Suomessa. Vastuullinen talouspolitiikka sekä työllisyydenhoito vahvistavat kansalaisten luottamusta päätöksentekoon. – Sonja Falk, eurovaaliehdokas 68

Falk on sitä mieltä, että Euroopan parlamentin päätöksenteko on jäänyt vaille huomiota Suomessa.

– Päätöksenteon ja päättäjien on tultava lähemmäs kansalaisia. Tämä tarkoittaa avoimuutta ja kansalaisten osallistamista päätöksentekoon.

– Poliittinen viestintä kaipaa monin verroin nykyistä enemmän resursseja, sillä Europarlamentin päätöksenteko on näkymätöntä Suomessa. Vastuullinen talouspolitiikka sekä työllisyydenhoito vahvistavat kansalaisten luottamusta päätöksentekoon.

Sonja Falkin oma tärkein vaaliteema on Vakaampi Eurooppa.

– Tarvitsemme vakauttavaa, luottamusta lisäävää politiikkaa, hän pohtii.

– Maahanmuutto- ja turvallisuuspolitiikka ovat keskeisiä, mutta lisäksi tarvitaan vahvaa lapsi- ja koulutuspolitiikkaa, että saamme nuoret mukaan rakentamaan yhteiskuntaa.

Mitä EU:sta pitäisi saada enemmän irti?

– EU-päätöksenteon on tultava lähemmäs kansalaisia. Jos EU:n raskaan byrokratian tuottamaa hyötyä kansalaisille ei pysty perustelemaan, byrokratiaa on karsittava.

Ketä eurooppalaista poliitikkoa arvostat, ja miksi?

Angela Merkel, kristillisdemokraatti, joka on onnistunut varsin turbulenttina aikana luomaan vakautta Euroopassa. Vahva johtajuus on perustunut kykyyn löytää yhteisiä ratkaisuja ja säilyttää samalla oma visio.

 

Sonja Falk – eurovaaleissa numerolla 68

• 42-vuotias
• asuu Lahdessa
• aviomies Mika Falk ja kolme lasta – Eemeli, 15, Samuel, 13 ja Aino, 7
• erityisasiantuntija/TM
• varakansanedustaja, kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen, maakuntahallituksen jäsen, Kuntaliiton valtuuskunnan jäsen,
• Kristillisdemokraattien Hämeen piirin puheenjohtaja
• harrastaa luonnossa liikkumista ja puutarhan hoitoa

Sonja Falk, eurovaaliehdokas 68 (Kuva Panu Rissanen)

 

 

Ylös