”Politiikan euroviisut” kokoaa EU-vaalitaiston kärkiehdokkaat vaaliväittelyyn Brysselissä

15.5.2019 klo 10:23 Uutiset Samuli Rissanen

EU-vaalitaiston tähdet kohtaavat tänään Brysselissä Euroopan parlamentin lavalla väittelyssä, joka televisioidaan ympäri Eurooppaa.

EU-vaalien kärkiehdokkaat kuulostavat etäisiltä, mutta suomalaiset tuntevat heidät silti kaikkein parhaiten.

Kun eurooppalaisilta kysyttiin joulukuussa, olivatko he kuulleet vaalien kärkiehdokasmenettelystä, suomalaisista kolmannes vastasi myöntävästi.

Muissa maissa näin vastasi vain noin 15 prosenttia kansalaisista.

Europarlamentin suurimman poliittisen ryhmän, EPP:n kärkiehdokaskisa tuli suomalaisille tutuksi viime marraskuussa, kun siitä kisasivat Helsingissä pidetyssä puoluekokouksessa saksalainen Manfred Weber ja kokoomuksen Alexander Stubb.

Kärkiehdokkaat ovat eurooppalaisten poliittisten ryhmien sanansaattajia, eturivin ehdokkaita. Parlamentin suurimman poliittisen ryhmän kärkiehdokas on myös potentiaalinen tulevan EU-komission puheenjohtaja.

Tänään ryhmien kärkiehdokkaat nousevat Brysselissä Euroopan parlamentin lavalle vaalipaneelissa, joka televisioidaan ympäri Eurooppaa. Lähetys alkaa Ylen TV1:ssä kello 21.30.

Tänään ryhmien kärkiehdokkaat nousevat Brysselissä Euroopan parlamentin lavalle vaalipaneelissa, joka televisioidaan ympäri Eurooppaa. Lähetys alkaa Ylen TV1:ssä kello 21.30.

Väittelyn seuraaminen tarjoaa hyvän mahdollisuuden kuulostella, minkälaista politiikkaa poliittiset ryhmät EU:ssa tekevät.

Suomestakin valittavat mepit kuuluvat parlamentissa omiin poliittisiin ryhmiinsä. Antamalla äänen yksittäiselle mepille sen antaa siten myös eurooppalaiselle ryhmälle. Ryhmien painoarvo vaikuttaa siihen, minkälaista politiikkaa EU:ssa lähivuosina tehdään.

Illan debatissa keskustaoikeiston saksalainen Manfred Weber edustaa kokoomusta ja kristillisdemokraatteja. Hän on johtanut tällä kaudella ryhmäänsä Euroopan parlamentissa.

Sosiaalidemokraatteja edustaa hollantilainen Frans Timmermans. Hän on komission ensimmäinen varapuheenjohtaja ja noussut julkisuuteen EU:n oikeusvaltioperiaatteen kaitsijana.

Liberaaliryhmän seitsemästä kärkiehdokkaasta paikalla on tanskalainen Margrethe Vestager, joka edustaa keskustaa ja RKP:tä.

Vasemmistopuoluetta edustaa Espanjassa syntynyt Nico Cue ja vihreitä saksalainen Ska Keller. Konservatiiviryhmästä paikalla on Jan Zahradil eli hän edustaa perussuomalaisia.

Ylös