Säveltäjä Lasse Heikkilä ehdolla eurovaaleissa – ”Päättäjien kuunneltava todellisia ongelmia herkällä korvalla”

15.5.2019 klo 19:10 Politiikka Kristiina Kunnas

Rakastetun Suomalaisen messun ja lukuisien muiden laulujen ja teosten säveltäjä Lasse Heikkilä pyrkii europarlamenttiin. – Demokratiaa ei voi edistää kovilla arvoilla vaan kansalaisyhteiskuntaa vahvistamalla, sanoo Heikkilä. Hänen oma arvostuksen kohteensa on virolainen Tunne Kelam, jonka tie on kulkenut Siperian karkotuksen kautta Euroopan parlamenttiin.

Eurovaalien ennakkoäänestys on alkanut tänään keskiviikkona ja jatkuu ensi tiistaihin 21. toukokuuta saakka. Lasse Heikkilän haastattelun myötä KD-verkkolehti on esitellyt kaikki 20 Kristillisdemokraattien ehdokasta.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 26. toukokuuta.

– Kristillisdemokraateilla on todellinen mahdollisuus saada jälleen oma meppi, kun vain kaikki kannattajat saadaan vaaliuurnille, kannustaa puoluesihteeri, vaalipäällikkö Asmo Maanselkä.

Lasse Heikkilä on pitkäaikainen Kristillisdemokraattien aktiivi. Hän on toiminut sekä Tampereen kaupunginvaltuutettuna että muissa luottamustoimissa.

Suomen kansa kuitenkin tuntee hänet säveltäjänä. Rakastettua Suomalaista messua esitettiin itsenäisyyden Suomi100-juhlavuonna eri puolilla Suomea päivitettynä muutamalla tuoreella laululla. Viime vuonna muisteltiin sisällissodan 100-vuotista historiaa. Lasse Heikkilä ja Pekka Simojoki toteuttivat yhteistoimin Sovinto-musikaalin, jonka esitys täytti Tampere-talon viime syyskuussa. Tuotteliaan säveltäjän musiikillisesta puolesta voi lukea lisää hänen sivuiltaan lasse.net tai täältä.

Heikkilä pohtii, miten Eurooppa voisi vastata maahanmuuton haasteisiin.

Taakanjaossa EU-maita on kohdeltava tasapuolisesti ja hyvin osuutensa hoitaneita (kuten Suomi) ei saa rankaista siitä, että muilla on huomattavasti enemmän tekemistä tavoitteisiin pääsemiseksi. – eurovaaliehdokas Lasse Heikkilä, vaalinumero 69

– Turvanpaikanhakijoiden vastaanottamiseen käytettävien seulojen ja verkkojen on oltava niin tiiviitä, että elintasopakolaiset ja soluttautujat eivät mahdu niiden silmistä läpi, Heikkilä vaatii.

– Seulat on sijoitettava Euroopan Unionin ulkorajoille. Unionin alueella ei voida suvaita saarekkeita, joissa sharia-laki voisi syrjäyttää kansalliset ja unionin laatimat lait, hän vahvistaa.

Ilmastonmuutoksessa tarvitaan yhteiset pelisäännöt.

– On pidettävä huolta, että jokainen Euroopan maa noudattaa ilmastosopimusta. Taakanjaossa EU-maita on kohdeltava tasapuolisesti ja hyvin osuutensa hoitaneita (kuten Suomi) ei saa rankaista siitä, että muilla on huomattavasti enemmän tekemistä tavoitteisiin pääsemiseksi. On tärkeää haastaa suurvallat samoihin tavoitteisiin.

Brexit luo nyt epävarmuutta koko unionin ylle.

– Brexitin toteutuessa tarvitaan Britannian ja EU:n välisten sopimusten lisäksi kauppaneuvottelut. Ne ovat paluuta vanhaan. Tämä on työlästä, mutta mahdollista.

– Demokratiaa ei voida edistää kovilla arvoilla, vaan kansalaisyhteiskuntaa vahvistamalla ja kansalaisia sivistämällä.

– Median pitäisi vahvistaa tässä omaa rooliaan. Se tuntee oikeutensa, pitäisi tuntea myös velvollisuutensa.

Lasse Heikkilä muistuttaa, että oikeistopopulismin lisäksi on vihervasemmistopopulismia ja muita lieveilmiöitä.

– Todellisia ongelmia päättäjien pitäisi kuunnella herkällä korvalla.

Lasse Heikkilä ajaa vaalikampanjassaa turvallista Eurooppaa.

Hän haluaa Enemmän irti EU:stä:

– EU on liikkunut enemmän jäsenmaiden edunvalvonnan suuntaan.

Kuka on arvostamasi nykyinen eurooppalainen poliitikko?

– Tunne Kelam, virolainen aktivisti, jonka olen tavannut Brysselissä.

– Hän on uskon ja periaatteen mies, joka on seurannut kutsumustaan Neuvosto-Viron riippumattomuspuolueen perustamisesta Siperiaan karkottamisen kautta Euroopan parlamenttiin.

Lasse Heikkilä – eurovaaliehdokas 69

• 57-vuotias
• asuu Tampereella
• vaimo ja 3 lasta
• säveltäjä, musiikin maisteri
• Tampereen kaupunginvaltuuston eri elimissä vuodesta 2001, herastuomari
• harrastaa vaellusta

Punavalkeat taustat: Heikkilällä punainen, Simojoella valkoinen. Lasse Heikkilä kirjoitti sisällisodan 100-vuotismuistojuhlan kunniaksi Sovinto-musikaalin ja sai Pekka Simojoen mukaan. (Kuva Pertti Kärki)

 

Ylös