Hyvinkääläinen KD-aktiivi Pekka Kiuttu: ”Vaaleissa ei voi eikä tarvitse miellyttää kaikkia”

28.5.2019 klo 10:19 Politiikka Kristiina Kunnas

– Hyvä esiintymistaito ja kiltin maine eivät riitä politiikassa. Pitää erottua ja olla särmää, Pekka Kiuttu kannustaa nykyisiä ja tulevia ehdokkaita.

Kristillisdemokraattien hyvinkääläinen aktiivi ja kaupunginvaltuutettu Pekka Kiuttu pohtii puolueen vaalimenestystä.

– Eduskuntavaalien ehdokkaissa tai tukijoissa ei ollut moittimista. Motivaatiota on piisannut, samoin kampanjaintoa.

Valtakunnan tasolla kahdesta KD-lisäpaikasta oli iso odotus.

– Se odotus eli aikansa. Paikkoja ei kuitenkaan tullut.

Mistä mahtoi kiikastaa?

– Hyvä esiintymistaito ja kiltin maine eivät politiikassa yksin riitä. Pitää erottua, pitää olla särmää, pitää olla jotain erityistä, Kiuttu muistuttaa.

Kiutun mielestä ehdokkaassa pitää olla sellaista, mihin tarttua.

– Vähemmät taidot riittävät jos ehdokas ja puolue erottautuvat äänestäjän kannalta mielenkiintoisina.

Kiuttu on samaa mieltä Turun yliopiston professorin ja Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilän selvityksestä, jossa Perussuomalaisten todettiin keskittyneen viidennekseen äänestäjistä.

– Ei voi miellyttää kaikkia, Kiuttu torjuu.

– Pitää suostua riskiin ja kohdentaa viestinsä, hän huomauttaa.

Ehdokkaasta annettavan infon tarkoitushan on osoittaa, että kyseessä on ehdokas, joka ajaa sellaisia asioita, jotka ovat myös äänestäjälle itselleen tärkeitä. Vielä parempi jos aiheet ovat sellaisia, joita muut puolueet tai vain ani harvat ajavat.

Kiuttu on pohtinut, että Kristillisdemokraattien ehdokkaita olisi pitänyt ohjeistaa ja rohkaista liittämään vaalimainoksiinsa KD:n luovuttamattomia aiheita. Tällaisia ovat esimerkiksi eutanasia, saattohoito, suhtautuminen translakiin, kristittyihin ja juutalaisiin kohdistuvat vainot ympäri maailman sekä maahanmuuton hyväksyttävät säännöt. Eri teemoista kukin ehdokas olisi voinut poimia muutamia omaan käyttöönsä.

– Ehdokkaasta annettavan infon tarkoitushan on osoittaa, että kyseessä on ehdokas, joka ajaa sellaisia asioita, jotka ovat myös äänestäjälle itselleen tärkeitä. Vielä parempi jos aiheet ovat sellaisia, joita muut puolueet tai vain ani harvat ajavat.

– Tämänkaltaisilla teemoilla pystyisi nostattamaan luottamusta ja näkyvyyttä, äänestäjissä. Luonnollisesti vastapuolet reagoisivat, mutta itse vaaleissa ei voi antaa vastaan olevia ei-ääniä, Kiuttu huomauttaa.

Pekka Kiuttu peräänkuuluttaa toimintastrategiaa, sillä se on tärkeä.

– Hyvissä ajoin vaalien alla pitää panna strategiaryhmä toimimaan. Parempi, että tämänkaltainen ideapaja toimisi vuodet ympäriinsä.

Kiuttu on kiitollinen kaikille ehdokkaille.

– Eduskuntavaaleissa jaksettiin vääntää kenttätyötä myös tuulessa ja tuiskussa, Kiuttu kiittää.

Eurovaaleissa taas kampanjoitiin vaaliväsymyksen keskellä.

– Vaalien jälkeen moni kaipaisi ammattiapua ja tukea. Rahaa meni, kilometrejä tuli, paleltiin, hymyiltiin, toivottiin ja jäätiin yksin, kun juuri vaaliyönä olisi kaivannut jonkun rinnalleen toivottamaan, että kyllä tämä tästä, Kiuttu sanoo.

 

Ylös