Vanhusasiainvaltuutettu ja 0,7 hoitajamitoitus on vasta hyvä alku: ”Tarvitaan ruokailu-, ulkoilu, hygienia ja yhteisötakuut”, Tiina Tuomela sanoo

7.6.2019 klo 09:09 Uutiset Samuli Rissanen

KD Naisten puheenjohtaja Tiina Tuomela iloitsee, että vanhusasiainvaltuutetun viran perustaminen on otettu hallitusohjelmaan. Vuosi sitten kristillisdemokraattisen naisjärjestön allullepanema kansalaisaloite keräsi noin 43000 nimeä.

– Vanhusasianvaltuutetun virka on tärkeä. Omalta osaltaan valtuutettu valvoo, että hallitusohjelman vanhustenhoitoa koskeva 0,7 hoitajamitoitus toteutuu, Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja ja KD Naisten puheenjohtaja Tiina Tuomela sanoo.

– Hoidon ja hoivan laatua on muutenkin parannettava. Käyttöön tulee ottaa
laatutakuut. Tarvitsemme ruokailu-, ulkoilu-, hygienia- ja yhteisötakuut, Tuomela sanoo.

Erikoislääkärinä työskentelevällä ja Vantaan kaupunginvaltuutettuna vaikuttavalla Tuomelalla ei ollut viime vuonna vapaa-ajan ongelmia. Hän puuhasi huhtikuun alusta syyskuun loppuun vanhusasiainvaltuutetun tointa Suomeen.

Tuomelan ja KD Naisten alullepanema kansalaisaloite keräsi 43 000 allekirjoitusta, mutta jäi niukasti aloitteen eduskuntakäsittelylle asetetun 50 000:n allekirjoituksen riman alle.

Nyt valtuutetun virasta on maininta hallitusohjelmassa ja se on Tuomelan mukaan hyvä alku.

0,7 hoitajamitoitus ja vanhusten asioita valvova viranomainen ei kuitenkaan yksin riitä.

– Hoidon ja hoivan laatua on muutenkin parannettava. Käyttöön tulee ottaa
laatutakuut. Tarvitsemme ruokailu-, ulkoilu-, hygienia- ja yhteisötakuut, Tuomela sanoo.

Niiden mukaan vanhustenhoidossa on taattava ravitseva ja kiireetön ruokailu, ulkoilu ja henkilökohtainen hygienia ja puhtaus sekä oikeus läheisten ja ystävien seuraan.

– Jään nyt seuraamaan hallitusohjelman käytännön toteutusta vanhustenhoidossa, Tuomela lupaa.

Ylös