Mitä valinnanvapautta on perhevapaiden kiintiömalli, Päivi Räsänen kysyy

12.6.2019 klo 13:41 Uutiset Samuli Rissanen

Mitä valinnanvapautta on kiintiömalli, jossa valtiovalta sanelee perheille, kuinka monta kuukautta kukin saa perhevapaita käyttää, KD:n eduskuntaryhmää johtava Päivi Räsänen kysyy.

Hallitus kaavailee perhevapaauudistuksensa pohjaksi vähintään 5+5+5-mallia, jossa äidille ja isälle olisi molemmille kiintiöity viiden kuukauden vapaat. Loput viisi kuukautta vanhemmat voisivat jakaa haluamallaan tavalla.

Räsänen ei ymmärrä, miksi perhe ei itse saa päättää siitä, kuka vanhempainvapaita käyttää.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen ei ymmärrä, miksi perhe ei itse saa päättää siitä, kuka vanhempainvapaita käyttää.

– Mitä valinnanvapautta on kiintiömalli, jossa valtiovalta sanelee perheille, kuinka monta kuukautta kukin saa perhevapaita käyttää, hän kysyi eduskunnassa, joka pui toista päivää peräkkäin Sdp:n Antti Rinteen hallitusohjelman tavoitteita.

Räsänen muistuttaa, että viime syksynä julkistetussa Väestöliiton tutkimuksessa suomalaiset eivät kannattaneet kiintiömallia vaan valinnanvapautta.

– Keskustalle täytyy kuitenkin antaa kiitosta, että kotihoidontukea ei romutettu vastoin muiden hallituspuolueiden tavoitteita, Räsänen sanoo.

Hänen mielestään hallitusohjelma ei tuo merkittävää ratkaisua syntyvyyden romahdukseen.

Räsänen pitää hyvänä 4. Ja 5.lapsen lapsilisän korotusta, mutta muistuttaa, että suurin osa perheistä jää korotusten ulkopuolelle.

– Virossa korotettiin huomattavasti lapsilisiä kaikilta perheiltä ja siellä syntyvyys lähti nousuun, Räsänen huomauttaa.

Ylös