Suvivirsi kaikui Porvoossa – ”Aamurukous kaupungintalolla aina valtuuston kokouspäivänä”, kertoo idean isä Olavi Hakola

12.6.2019 klo 18:12 Politiikka Kristiina Kunnas

 – Pyysimme lupaa ja saimme sen. Niinpä olemme kaupungintalolla rukoilemassa aina valtuustokokouksen päivänä, kertoo jo parikymmentä vuotta rukousta päättäjien puolesta järjestänyt kristillinen vaikuttaja Olavi Hakola. Keskiviikkoaamuna pidettiin juhlava rukousaamiainen, joka aloitettiin hartaudella ja suvivirrellä Porvoon kaupungintalon Keisari-kabinetissa.

Suvivirsi kaikui Keisari-kabinetin holveissa aurinkoisena aamuna. Porvoon kaupungintalolla oli koolla kuntapäättäjiä eri puolueista ja eri seurakuntien pastoreita ja muita tukijoita.

– Lähtökohta on olla toimimassa sen kaupungin parhaaksi, jossa elämme ja vaikutamme. Teemme sen hyvin ekumeenisesti, eli meillä on mukana monien eri seurakuntien työntekijöitä sekä suomen- että ruotsinkieliseltä puolelta, kertoo idean isä Olavi Hakola.

Hakola toimi Enston myyntipäällikkönä saadessaan ajatuksen kerätä rukoilijat tukemaan valtuustokokouksen päättäjiä ja päätöksiä.

– Pyysimme lupaa saada olla kaupungintalolla, ja saimme luvan. Joka kokouksen aamuna kokoonnumme aamuyhdeksästä kymmeneen rukoushartauteen, Hakola kertoo.

Kun suvivirsi oli laulettu, siirryttiin torin toiselle laidalle Café Cabriolen juhlatilaan, jossa oli kevätkauden viimeisen rukousaamun kunniaksi rukousaamiainen. Hakola piti avauspuheenvuoron. Muut puhujat olivat Porvoon kaupunginvaltuutettu, merianalyytikko Jere Riikonen sekä Porvoon suomenkielisen seurakunnan kirkkoherra Pontus Salmi.

Riikonen toimi valtuuston toisena varapuheenjohtajana kauden kaksi ensimmäistä vuotta. Pesti loppui tähän kesään. Hän on myös Porvoon Raittiusseuran puheenjohtaja.

– Keskinäinen kunnoitus on vähentynyt, ja siksi vihapuhe ja vähättely ovat lisääntyneet.

Keskinäinen kunnoitus on vähentynyt, ja siksi vihapuhe ja vähättely ovat lisääntyneet. – Porvoon KD-kaupunginvaltuutettu Jere Riikonen

– Sanat joka erottavat tai yhdistävät meitä, siksi ei ole yhdentekevää, miten puhumme, Riikonen muistutti.

Kirkkoherra Pontus Salmi kertoi kulkevansa kaupungilla papinpaita yllään. Hän on asunut pitkään Porvoossa, mutta työskennellyt muualla. Hänet valittiin kirkkoherraksi 2018.

– Todella paljon minua pysäytetään. Tuntuu, että on monia ihmisiä, jotka kantavat evankeliumin nälkää.

– Kokoava toiminta ei vedä enää siten kuin ennen, mutta meillä kristityillä on missio. Minäkin menen kaljakuppilaan, jotta voisin kohdata lähimmäisen. Kristityt kirkot ovat haasteen edessä, sillä on muutettava tapaa, jolla on pitkään toimittu.

– Moni haikailee, ettei nykyinen polvi ota vastaan sitä tapaa, joka itselle on läheinen ja rakas. Mutta entäpä jos oppiminen ja kohtaaminen tapahtuisikin vuorovaikutuksen kautta. Se, joka ei kristinuskosta mitään tiedä, jolle uskon salaisuus on tuntematon, on kohdattava juuri sellaisen kuin hän on.

Salmi muistutti kirkkoisä Augustinuksen sanoista. ”Ihminen on niin kauan levoton kuin löytää rauhan Jumalan kanssa.”

– Miten kirkko alkoi elää Rooman valtakunnassa? Rakkauden tekojen kautta, Pontus Salmi pohti ajatuksia herättäneessä puheessaan.

Porvoon rukousaamiainen päätettiin samoin kuin kaupungintalon aamuhartaus. Rakastettu suvivirsi kajahti Cabriolen juhlatilassa.

Olavi Hakola avasi aamuhartauden Porvoon kaupungintalon Keisari-kabinetissa. – Jo parikymmentä vuotta olemme saaneet tänne kokoontua, Hakola iloitsi. (Kuva Kristiina Kunnas)

 

Kirkkoherra Pontus Salmi kertoi pitävänsä aina kaupungilla liikkuessaan papinpaitaa. – Todella moni pysäyttää minut, Salmi kertoi rukousaamiaisella. (Kuva Kristiina Kunnas)

 

Kristillisdemokraatteja rukousaamiaisella. Jere Riikonen toimii kaupunginvaltuutettuna Porvoossa, Miia Marjakangas Loviisan valtuuston suomenkielisen sivistyslautakunnan jaoston jäsenenä sekä KD-paikallisosaston puheenjohtajana ja Hannu Lehto Askolan kunnanvaltuutettuna. (Kuva Kristiina Kunnas)

Ylös