Vanhustenhoidon ongelmat eivät ratkea, ellei hoitajien palkkaus nouse ja työtaakka kevene, Peter Östman sanoo

15.6.2019 klo 09:42 Uutiset Samuli Rissanen

– Vanhushoivan kasvavaan tarpeeseen liittyvät haasteet eivät ratkea sote-palveluiden rakenteita uudistamalla tai maakuntauudistuksen avulla, kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman sanoo.

Östmanin mukaan ongelmaa on lähdettävä purkamaan ratkaisemalla hoitajapula sekä parantamalla hoitopaikkojen saatavuutta.

– Tämä maksaa. Alan palkkausta pitää nostaa ja tarvitaan suurempi määrä hoitajia, Östman kirjoittaa tämänpäiväisessä blogikirjoituksessaan.

– Liukuhihnatyö, minuuttiaikataulut ja yksityiskohtiin ulottuva raportointi ja ohjaus synnyttävät stressin. Lopulta on sairaana sekä henkilökunta että vanhukset

Östman muistuttaa, että hoitajista on pulaa myös muissa Pohjoismaissa. Monet suomalaiset hoitajat käyvät töissä Ruotsissa tai Norjassa ja jotkut ovat muuttaneet pysyvästi.

– Miksi? Koska naapurimaissa palkkataso on parempi ja työmäärä kevyempi. Jotkut hoitajat myös vaihtavat toiseen ammattiin jonkin ajan jälkeen, monet loppuunpalamisen vuoksi, Östman arvioi.

Hoitoalan työntekijät haluaisivat tarjota mahdollisimman hyvää hoivaa. Useimmat ovat kokeneet hoitoalan kutsumusammattina ja haluavat tehdä työn oppimiensa laatuperiaatteiden mukaisesti.

– Liukuhihnatyö, minuuttiaikataulut ja yksityiskohtiin ulottuva raportointi ja ohjaus synnyttävät stressin. Lopulta on sairaana sekä henkilökunta että vanhukset, Östman summaa.

Lue koko Östmanin kirjoitus tästä.

Ylös