”Mikäli lähimmäisyys katoaa, Eurooppa on hukassa”

17.6.2019 klo 10:47 Uutiset Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi Kultaranta-keskustelussa, että Euroopan tärkein arvo on kristillisyyden pohjalta nouseva lähimmäisyys, joka on uhattuna nationalismin nousun vuoksi.

Ulko-ja turvallisuuspolitiikkaa luotaavissa Kultaranta-keskusteluissa on tänään vedetty viivaa terveen isänmaallisuuden ja itsekeskeisen nationalismin välille.

Jakolinjat nosti esiin kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah, joka halusi tehdä eron kahden, toisiaan risteävän aatteen välille.

Eurooppalaisia yhdistää Ateenasta Helsinkiin se, että jokaisessa kylässä ja kaupungissa on kirkko

– Äärinationalismi on ylpeää, siinä asettaudutaan muiden yläpuolelle, Essayah sanoi.

Lähimmäisyyden läpivalaisema kansallistunne on sen sijaan patriotismia eli isänmaallisuutta, ei nationalismia.

– Se tulee esiin esimerkiksi siinä, kun hurraamme ja juhlimme jääkiekon MM-kultaa, Essayah valaisi.

Essayah myös ihmetteli sitä, miksi populistiset puolueet pitävä itseään ainoina kansan oikean edun ajajina, kun muutkin puolueet keskittyvät ajamaan kansan etua, jokainen omista lähtökohdistaan.

Kristillisdemokratiasta kumpuvia arvoja kuvaa Essayah’n mukaan hyvin Euroopan kansanpuolueiden ja kristillisdemokraattien eli EPP:n puheenjohtaja Manfred Weber.

Weber sanoitti Euroopan ydinarvot näin: ”Eurooppalaisia yhdistää Ateenasta Helsinkiin se, että jokaisessa kylässä ja kaupungissa on kirkko.”

– Niin kauan kuin Eurooppa ymmärtää, että lähimmäisyys on ydintämme, me menestymme. Jos puolestaan kadotamme sen, Eurooppa on hukassa, Essayah muistuttaa.

Ylös