”Raamatun siteeraaminen ei voi olla rikos”, hämmentävän tutkintapyynnön kohteeksi joutunut Päivi Räsänen sanoo

16.8.2019 klo 14:17 Kotimaa Samuli Rissanen

Päivi Räsänen pitää hänestä tehtyä tutkintapyyntöä eräänlaisena ennakkotapauksena Suomessa.

Hänen mukaansa nyt eletään aikaa, jolloin sanan- ja uskonnonvapautta halutaan rajata.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen on seurannut hämmästyneenä hänestä eduskunnan kesätauon aikana poliisille tehtyä tutkintapyyntöä.

Poliisi ei ole tähän mennessä ollut yhteydessä Räsäseen, joka on seurannut tapausta julkisuudessa olleiden tietojen varassa.

Räsäsen mukaan epäily koskee hänen Twitter-päivitystään, jonka hän julkaisi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kokoavan Pride-viikon alla.

Räsänen kirjoitti kesäkuussa siitä, miten kirkon oppi ja Raamattu sopivat yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi.

Riihimäen kirkkovaltuutettuna vuoden alusta lukien vaikuttanut Räsänen kertoo olleensa huolestunut ensinnäkin kotiseurakuntansa puuhaamasta Pride-messusta. Samaan aikaan evankelis-luterilainen kirkko ilmoitti osallistumisestaan seksuaali-ja sukupuolivähemmistöjen juhlaan eli Pride-tapahtumaan.

– Koin velvollisuudekseni kirkkovaltuutettuna arvioida näitä tilanteita ja suhteuttaa niitä siihen, mitä Raamattu asioista opettaa.

Räsäsen mielestä kirkon arvoperustaa on mahdotonta sovittaa yhteen Pride-liikkeen ideologian kanssa.

– Koin velvollisuudekseni kirkkovaltuutettuna arvioida näitä tilanteita ja suhteuttaa niitä siihen, mitä Raamattu asioista opettaa.

Hän kertoo esittäneensä näkemyksensä nimenomaan kirkon jäsenenä ja päättäjänä, ei kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtajana, johon tehtävään Räsänen valittiin kevään eduskuntavaalien jälkeen.

– Katson, että en missään nimessä ole syyllistynyt rikokseen. Raamatun siteeraminen ei voi olla rikos, Räsänen sanoo.

Uskonnonvapauden kannalta Räsänen pitää hänestä tehtyä tutkintapyyntöä eräänlaisena ennakkotapauksena Suomessa. Hänen mukaansa nyt eletään aikaa, jolloin uskonnon- ja sananvapautta halutaan rajata.

– Sanan- ja uskonnonvapaudet ovat kuitenkin ehdottomia perusoikeuksia ja niiden kaventamiseen pitää olla erittäin painavat perusteet.

– Pidän harmillisena kehitystä, jota tällaiset tutkintapyynnöt ruokkivat. Ne voivat johtaa itsesensuuriin eli siihen, että ei enää uskalleta kertoa, mitä mieltä perustavaa laatua olevista asioista todella ollaan.

Raamatun sanaan uskovia kristittyjä hän rohkaisee käyttämään oikeuttaan ilmaista mielipiteensä. Muuten sanomisen tila kaventuu entisestään.

Räsänen sanoo kuitenkin ymmärtävänsä, että kansalaisilla on myös oikeus tehdä tutkintapyyntöjä. Hän ei silti usko, että poliisille tehty tutkintapyyntö johtaisi mihinkään.

– Olen kuitenkin hämmästynyt, että poliisi edes tekee tässä asiassa harkintaa.

Ylös