Rahapeliautomaatit on poistettava kaupoista, kioskeilta, ravintoloista ja huoltoasemilta, Päivi Räsänen vaatii

22.8.2019 klo 17:54 Politiikka Samuli Rissanen

– Rahapelaaminen on tulonsiirtoa syrjäytyneiltä hyväosaisille emmekä saa ummistaa silmiämme uhkapelikierteessä olevien ihmisten hädältä. Rahapeliautomaatit on poistettava kaupoista, kioskeilta, ravintoloista ja huoltoasemilta, Päivi Räsänen sanoo.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen vaatii, että rahapeliautomaattien hajasijoittelu on lopetettava.

Räsänen on tänään jättänyt hallitukselle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän vaatii rahapeliautomaattien hajasijoittelun lopettamista ja pyytää hallitukselta toimenpiteitä, jotta rahapelihaittojen korjaamisesta päästäisiin peliriippuvuuksien ennaltaehkäisyyn.

Veikkaus Oy:n monopoliasema perustuu pelihaittojen ehkäisemiseen ja vähentämiseen. Rahapeliautomaattien laaja hajasijoittelu ihmisten arkiympäristöön ei Räsäsen mukaan edistä tätä tehtävää.

– Ainutlaatuista koko maailmassa on se, että Veikkaus saa päättää itsenäisesti rahapeliautomaattien sijoittelun periaatteista

– Ainutlaatuista koko maailmassa on se, että Veikkaus saa päättää itsenäisesti rahapeliautomaattien sijoittelun periaatteista, Räsänen huomauttaa.

Vuonna 2022 pelikoneisiin on tulossa tunnistautumispakko, mutta se ei yksinään ole riittävä toimenpide pelihaittojen ehkäisyn tehostamiseksi.

Peliautomaatteja on Suomessa erityisesti sellaisilla asuinalueilla, joissa koulutus- ja tulotaso ovat matalia ja työttömyysluvut korkeita.

– Rahapelaaminen on tulonsiirtoa syrjäytyneiltä hyväosaisille emmekä saa ummistaa silmiämme uhkapelikierteessä olevien ihmisten hädältä. Rahapeliautomaatit on poistettava kaupoista, kioskeilta, ravintoloista ja huoltoasemilta, Räsänen sanoo.

Suomalaista rahapelijärjestelmää leimaa hänen mukaansa paradoksi: halu ylläpitää ja kasvattaa rahapelituottoja ja vähentää ja ehkäistä rahapelihaittoja. Räsänen muistuttaa, että peliriippuvuus on yleisintä työttömillä, lomautetuilla ja työkyvyttömyyseläkkeellä olevilla tai pitkäaikaisesti sairailla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan Suomessa on yli 120 000 peliongelmaista ihmistä. Liki neljännes pelituotoista tulee ongelmapelaajilta.

Myös THL:n tekemät tutkimukset ovat osoittaneet, että rahapelaaminen on Suomessa hyvin keskittynyttä. Noin 5 prosenttia pelaajista häviää puolet Veikkauksen tuotosta, joka on noin 1,8 miljardia euroa.

Ylös