Sari Essayah luotsaa kristillisdemokraatteja jatkossakin ja puhui helpottuneelle puolueväelle

24.8.2019 klo 15:12 Politiikka Samuli Rissanen

Jatkokaudelle kristillisdemokraattien johtoon valittu Sari Essayah vertasi puolueen johtamista kurkiauraan. Kärjessä ei jaksa yksin, elleivät muut pysy mukana.

Sari Essayah luotsaa kristillisdemokraatteja jatkossakin, kun Oulussa koolla oleva kristillisdemokraattien puoluekokous valitsi hänet yksimielisesti jatkokaudelle.

Kausi on kaksivuotinen. Essaya’lla ei ollut vastaehdokkaita.

Essayah’n puheenjohtajuus oli vaakalaudalla, kun hän sai kuulla sairastuneensa rintasyöpään heinäkuun lopulla.

Alkuviikolla Essayah kertoi kuitenkin lähtevänsä mukaan puheenjohtajakisaan. Päätös ei ollut itsestäänselvyys, sillä syöpädiagnoosi sai hänet pohtimaan jatkoaan puoleen puheenjohtajana.

Sairaus kuitenkin havaittiin alkuvaihessa, syöpä saatiin poistettua eikä se ehtinyt levitä.

Essayahin tarkoituksena on niin ikään palata eduskuntatyöhön suunnitellusti istuntokauden alussa syyskuussa.

Kurkiaura jaksaa mennä uskomattomia kilometrejä, kun kaikki ovat valmiina tekemään piikkipaikkaa. Yhteiset päämäärät, sama suunta, saumaton yhteistyö ja nämä kokemukset ovat hitsanneet ja ovat hitsaamassa meitä yhteen, Essayah sanoi.

Uudelleen valittu puheenjohtaja kertoi liikuttuneena puolueväeltä ja laajalta yleisöltä saamastaan tuesta.

– Olen sairauslomani aikana saanut tuhansia rohkaisevia ja kannustavia viestejä, myös aivan tuntemattomilta ihmisiltä, ja tiedän suuren joukon ihmisiä rukoilleen puolestani. Lämmin kiitos kaikesta tuesta, Essayah kiitti.

Hän muisteli myös aikaa, jolloin tuli ensimmäistä kertaa mukaan valtakunnanpolitiikkaan. Essayahista tuli kansanedustaja vuonna 2003 ja hän sai tuolloin neuvon edeltäjältään, Ismo Seivästöltä.

– Hän vertasi puolueen johtamista kurkiaurassa lentämiseen. Kurkiaura jaksaa mennä uskomattomia kilometrejä, kun kaikki ovat valmiina tekemään piikkipaikkaa. Yhteiset päämäärät, sama suunta, saumaton yhteistyö ja nämä kokemukset ovat hitsanneet ja ovat hitsaamassa meitä yhteen, Essayah sanoi.

Hänen mukaansa puoluekoneisto koki varsinaisen haasteen elokuussa, kun sekä puheenjohtaja että puoluesihteeri joutuivat samaan aikaan sairauslomalle.

Puoluesihteeri Asmo Maanselältä puhkesi umpisuoli samoihin aikoihin kun Essayah’lta leikattiin rintasyöpä.

– Kun kysyin tänään Asmolta, missä kunnossa hän on, hän nosti paitansa ja näytti arpensa. Totesin siihen, että en aio näyttää omaani, kristillisdemokraatteja kun ollaan, Essayah veisteli.

Essayah’n taustalla on virinnyt kova kisa puolueen varapuheenjohtajuuksista. Mukana on kaikkiaan kymmenen ehdokasta, jotka edustavat laajasti puolueen kärkeä.

Kansanedustajista Peter Östman sekä varapuheenjohtajana jo neljä vuotta vaikuttanut Sari Tanus ovat niin ikään ehdolla puolueen varapuheenjohtajiksi.

Varapuheenjohtajavaali kannatuspuheineen on parhaillaan käynnissä.

Sunnuntaina puoluekokouksessa käydään vielä poliittista keskustelua aikaisempien katsausten pohjalta sekä valitaan puoluevaltuusto.

Ylös