– Käsittämätöntä, että Postin työntekijöiden palkoista leikataan kolmannes ja johdon palkkiot nousevat 65 prosenttia, Essayah jyrähtää ja vaatii hallitusta puuttumaan

1.9.2019 klo 13:37 Politiikka Samuli Rissanen

Essayah patistaa Rinteen hallitusta puuttumaan Postin palkitsemisjärjestelmiin. Hän pitää johdon samanaikaisen palkitsemisen ja työntekijöiltä leikkaamisen välistä ristiriitaa käsittämättömänä.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvostelee hallituksen empimistä puuttua Postin johdon palkitsemisjärjestelmään.

– On käsittämätöntä, että tilanteessa, jossa Postin työntekijöiltä on vuosi toisensa jälkeen vaadittu yhä enemmän ja nyt viimeisimpänä leikattu palkoista kolmannes, ylimmän johdon palkat ja palkkiot ovat nousseet 65 prosenttia.

Essayah muistuttaa, että maan hallitukselle kuuluu valtionyhtiöiden omistajaohjaus, ja siinä keskeinen osa on palkitsemisjärjestelmien ohjaaminen.

– Kun Posti käy kannattavauuskamppailua kilpailulla toimialalla, ei ole oikein, että joustoja haetaan vain työntekijöiltä

– Kun Posti käy kannattavauuskamppailua kilpailulla toimialalla, ei ole oikein, että joustoja haetaan vain työntekijöiltä. Kansalaisten oikeustajuun ei mahdu, että valtionyhtiön johtamisesta maksetaan enemmän kuin valtion johtamisesta.

– Postin johtajan ansio on moninkertainen pääministerin ja presidentin palkkioihin verrattuna. Rinteen hallituksen on pikaisesti puututtava palkitsemisjärjestelmän vääristymiin, Essayah vaatii.

Postin vuosikertomuksesta ilmeni, että Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen palkat ja palkkiot kohosivat viime vuonna 988 000 euroon.

Työntekijäpuolella puolestaan noin 700 ihmisen työehdot muuttuvat marraskuussa Postin paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnassa, kun työntekijät siirretään Teollisuusliiton jakelua koskevan sopimuksen piiriin.

Samalla työntekijöiden kiinteä palkka putoaa nykyisestä.  PAU:n mukaan työntekijöiden palkka alenee muutoksen takia keskimäärin 30 prosenttia ja enimmillään jopa 50 prosenttia.

Ylös