Kansanedustaja Sari Tanus vaatii lakialoitteella keliakian ruokavaliokorvauksen palauttamista

4.9.2019 klo 14:08 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Sari Tanuksen lakialoitteessa vaaditaan, että keliaakikoiden ruokavaliokorvaus palautetaan.

Keliakiakorvaus olisi 31 euroa kuukaudessa ja sitä voitaisiin maksaa samanaikaisesti vammaistuen tai hoitotuen kanssa.

Keliakialiiton puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Tanus on laittanut liikkeelle lakialoitteen keliakiakorvauksen palauttamiseksi.

Lakialoitteessa vaaditaan, että oikeus keliakiakorvaukseen palautetaan 16 vuotta täyttäneellä henkilöllä, jolla keliakia tai ihokeliakia on asianmukaisesti todettu ja sen takia on ehdottoman välttämätöntä käyttää jatkuvasti ainoastaan gluteenittomia tuotteita.

Keliakiakorvauksen suuruus olisi 31 euroa kuukaudessa ja sitä voitaisiin maksaa samanaikaisesti vammaistuen tai hoitotuen kanssa.

Korvauksen hakemisesta säädettäisiin erikseen.

– Keliakia on vakava, perinnöllinen, parantumaton autoimmuunisairaus, jonka ainoana hoitona on elinikäinen, ehdottoman tarkka gluteeniton erityisruokavalio.

– Keliakia on vakava, perinnöllinen, parantumaton autoimmuunisairaus, jonka ainoana hoitona on elinikäinen, ehdottoman tarkka gluteeniton erityisruokavalio.

– Jo hyvin pienet määrät gluteenia ruokavaliossa riittävät käynnistämään ohutsuolta vaurioittavan reaktion ja vaarantamaan keliakiapotilaan terveyden, Tanus muistuttaa.

Hoitamaton tai huonosti hoidettu keliakia lisää riskiä sairastua moniin muihin vakaviin sairauksiin, kuten osteoporoosiin, anemiaan, masennukseen ja suoliston syöpään.

Hoitamaton keliakia aiheuttaa monenlaisten vatsavaivojen lisäksi myös lapsettomuutta, hermosto-oireita, nivelsairauksia ja lapsilla kasvuhäiriöitä ja murrosiän viivästymistä.

Keliakia on autoimmuunisairaus, jonka hoidon kustannukset ovat noin 62 euroa kuukaudessa eli 744 euroa vuodessa.

– Keliaakikon lääkkeenä toimii gluteeniton ruokavalio, minkä vuoksi se tulee rinnastaa lääkärin määräämään lääkehoitoon ja keliaakikoiden ruokavaliosta tulevat lisäkustannukset tulee rinnastaa muiden vaikeiden ja pitkäaikaisten sairauksien lääkekorvauksiin, Tanus muistuttaa.

Hallitus poisti vuoden 2016 alusta keliaakikkojen ruokavaliokorvauksen, jota keliakiaa sairastavat olivat voineet hakea vuodesta 2002 lähtien.

Ennen korvauksen poistamista keliakiakorvauksen määrä oli 23,60 euroa kuukaudessa 16 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille keliaakikoille.

Keliakiaa sairastaa 38 500  henkilöä, joilla sairaus on asianmukaisesti diagnosoitu. Sairaus on alidiagnisoitu, valtaosa ei tiedä sairastavansa sitä. Arviolta 70 000 suomalaista odottaa yhä diagnoosia.

Keliakia voidaan todeta mittaamalla verestä keliakian vasta-aineet, tutkimalla koepala ohutsuolesta tai ihokeliakiassa tutkimalla koepala iholta.

Ylös