”Kohta meillä on 40 vuoden asuntolaina, josta lyhennykset jäävät tekemättä”, kohtuuhintaisia asuntoja vaativa kansanedustaja Antero Laukkanen sanoo

5.9.2019 klo 15:16 Politiikka Samuli Rissanen

Espoolaiskansanedustaja Antero Laukkanen muistuttaa asumisen kalleudesta. – Jokainen uusi asunto on edellistä kalliimpi, vaikka kohtuuhintaisesta asumisesta on puhuttu yli 20 vuotta, hän sanoo.

– Minulla on tälle eduskuntakaudelle selkeät tavoitteet, Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen kertoo ja kaivaa povitaskustaan viikatun A-nelosen, jossa on mustaa valkoisella.

Laukkanen kertoo, että hänen kirjaamansa tavoitteet eivät ole tärkeysjärjestyksessä, mutta ensimmäiseksi hän nostaa asumisen kalleuden.

Asuntojen hinnat ovat karanneet monen pieni- ja keskituloisen ulottuvilta kasvukolmion pääkaupunkiseutu-Turku-Tampere alueella, ja jopa Oulussa.

– Ilman perittyä varallisuutta tai korviin asti velkaantumista asuntoa ei onnistu enää hankkimaan, hän sanoo.

– Meillä on muutaman ison rakennusyhtiön monopoli, joka ehkäisee tehokkaasti, että kohtuuhintaista tuotantoa edes saataisiin

Kohtuuhintaisesta asumisesta on puhuttu jo 20 vuoden ajan, mutta tulokset ovat kehnoja. Jokainen uusi asunto on ollut edellistä kalliimpi. Edes MAL-sopimus ei ole laskenut asumisen hintaa, Laukkanen sanoo. Ja lisää:

– Meillä on muutaman ison rakennusyhtiön monopoli, joka ehkäisee tehokkaasti, että kohtuuhintaista tuotantoa edes saataisiin, hän sanoo.

Samalla suomalaisten asuntovelat ovat kasvaneet kohisten. Ruotsista ollaan toki vielä jäljessä, mutta ei välttämättä enää kovin kauan.

– Kohta meilläkin voi olla 40 vuoden asuntolainat, joista lyhennykset jäävät tekemättä, Laukkanen epäilee.

Velkaantumiseen liittyy myös toinen Laukkasen tavoitteista. Hän vaatii velka-armahdusta 1990-luvun lamassa ylivelkaantuneille. Heitä on edelleen Suomessa 30 000.

– Ulosoton ja yksityishenkilöiden velkajärjestelyn suojaosuutta pitäisi niin ikään nostaa nykyisestä, Laukkanen sanoo.

Ruoka-avun piirissä palvellut ja sitä organisoinut Laukkanen sai sosiaalineuvoksen arvonimen ja on puhunut hellittämättä vähävaraisten avustamiseen keskittyvien järjestöjen rahoittamisesta.

Hän toivoo, että vähävaraisille tukea ja ruoka-apua tarjoavat järjestöt saisivat rahoitusta sosiaali- ja terveysministeriön budjetista eikä pelkästään sattumanvaraisia ”joulurahoja”.

– Yhdistykset voisivat suunnitella toimintaansa paremmin, jos rahoitus olisi varmempi ja tiedossa pitkäjänteisemmin.

Antero Laukkanen

Kristillisdemokraattien toisen kauden kansanedustaja Antero Laukkanen on 61-vuotias espoolainen pastori ja sosiaalineuvoksen arvonimen saanut ruoka-avun ammattilainen.

Hän on toiminut Espoon kaupunginvaltuutettuna vuodesta 2001.

Laukkanen on eduskunnan lakivaliokunnan jäsen ja tällä kaudella myös valtiovarainvaliokunnan ja työ ja tasa-arvoasianvaliokunnan työssä.

Hän on niin ikään eduskunnan köyhyysryhmän jäsen.

Ylös