– Postin ohella Veikkaus on yhtiö, jossa on haettu epäeettisillä keinoilla voittoa, Sari Essayah muistuttaa

5.9.2019 klo 16:47 Politiikka

Postin tapaus nosti johtajien kohtuuttomat palkkiot otsikoihin, mutta monissa muissakin aiemmin valtionyhtiöissä on erittäin suuria vääristymiä, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistuttaa.

Eduskunnan syyskauden ensimmäisellä suullisella kyselytunnilla puitiin eilisen täysistunnon tapaan valtionyhtiö Postin tilannetta.

Posti ei ole kuitenkaan ainoa yhtiö, jossa on palkitsemiseen liittyviä vääristymiä. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kehotti valtion omistajaohjauksesta vastaavaa ministeri Sirpa Paateroa selvittämään vääristymiä ja tuomaan uudet esitykset eduskuntaan.

Kun ajatellaan tavallista lattiatason työntekijää ja ylintä johtoa, niin palkkaerot saattavat olla monikymmenkertaisia. Kenenkään työ ei voi olla niin paljon arvokkammpaa

– Vääristymiä on monessa muussakin yhtiössä. Kun ajatellaan tavallista lattiatason työntekijää ja ylintä johtoa, niin palkkaerot saattavat olla monikymmenkertaisia. Kenenkään työ ei voi olla niin paljon arvokkaampaa, Essayah sanoi.

Toinen yhtiö, jossa on haettu epäeettisillä tavoilla voittoa on Veikkaus, jonka aggressiivinen markkinointi on noussut esille.

– Millä tavalla monien tuhansien rahapeliongelmaisten tilanteseen aiotaan puuttua niin, että Veikkauksen toiminta on vastuullista, ja kantaa huolta kaikkein heikoimmassa asemassa olevista ihmisistä, jotka ovat rahapelien kanssa syvissä ongelmissa, Essayah kysyi.

Ministeri Paateron mukaan valtionomistajaohjauksen periaatepäätös tekee yleisen linjauksen palkitsemiseen, jonka jälkeen yhtiöt tekevät päätökset.

Veikkauksen osalta on kesän jälkeen tehty yhtiön päätöksellä muun muassa mainonnon euromääräinen ja eri kanavien vähentäminen.

Myös peliautomaatteja aiotaan vähentää tuhansilla. Tunnistautuminen tulee pakolliseksi.

–   Lisäksi Veikkauksen omaan strategiaan tehdään uudistuksia. Jos tulee lisää peliaongelmaisia, johdon palkasta otetaan osa pois, Paatero kertoo.

 

Ylös