– Suomen on harkittava irtautumista maamiinat kieltävästä sopimuksesta, Peter Östman sanoo

5.9.2019 klo 12:45 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Peter Östmanin mielestä Suomen on harkittava irtautumista vuonna 2011 allekirjoitetusta Ottawan maamiinat kieltävästä sopimuksesta.

– Melko yleinen näkemys on, että miinakieltoon liittymistä edeltävässä keskustelussa käytettiin aikanaan perusteluita, jotka eivät vastanneet todellisuutta Suomen oloissa, Östman perustelee.

Muun muassa Puolustusministeriö vastusti sopimuksen hyväksymistä.

Östman on tänään jättänyt aiheesta hallitukselle kirjallisen kysymyksen. Siinä hän kysyy, aikooko hallitus selvittää Suomen mahdollisuuksia Ottawan sopimuksesta irtautumiseksi ja miten hallitus aikoo varmistaa Suomen maarajojen turvallisuuden ja alueellisen koskemattomuuden kaikissa tilanteissa.

– On epäselvää, tuleeko jalkaväkimiinoja korvaamaan tarkoitettu aseistus aidosti vastaamaan pelote- ja torjuntakyvyltään korvattuja jalkaväkimiinoja

– On yhä epäselvää, tuleeko jalkaväkimiinoja korvaamaan tarkoitettu aseistus aidosti vastaamaan pelote- ja torjuntakyvyltään korvattuja jalkaväkimiinoja, Östman sanoo.

Harvaanasutun ja pinta-alaltaan suuren maan puolustamiseen miinat ovat kustannustehokas väline. Suomelle jalkaväkimiinat ovat aina olleet puhtaasti puolustuksellinen ase. Ammattitaitoa ja asiantuntemusta miina-aseesta ehti kertyä vuosikymmenten ajan.

– Maamiinat ovat olleet perinteisesti vankkumaton osa Suomen puolustusta. Suomi on myös ollut aktiivinen miinanraivaaja eri puolilla maailmaa, Östman muistuttaa.

Kristillisdemokraattien puoluekokous hyväksyi elokuun lopussa Oulussa KD Nuorten esittämän aloitteen, jossa edellytettin, että puolue alkaa ajamaan Suomen irtautumista Ottawan sopimuksesta.

Aloitteen mukaan valtio voi irtautua sopimuksesta kuudessa kuukaudessa ilmoittamalla siitä YK:lle.

 

Ylös