– On ollut hienoa olla raivaamassa tietä sosiaaliturvauudistuksessa, KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselkä sanoo

9.9.2019 klo 14:35 Politiikka Samuli Rissanen

– On ollut hienoa olla raivaamassa tietä sosiaaliturvauudistuksessa ja kertomassa Iso-Britannian mallista suuren yleisön tietoisuuteen. Nyt se näyttää saavan myös suomalaisten suuren yleisön tuen, kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä sanoo.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä on tyytyväinen Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) toteuttaman kyselyn tuloksiin, jonka mukaan valtaosa suomalaisista vastustaa perustuloa sosiaaliturvan mallina.

Kolme viidestä suomalaisesta on kyselyn mukaan sitä mieltä, että sosiaaliturvan saamisen pitää aina perustua selvään syyhyn. Syitä voivat olla esimerkiksi työttömyys, pienituloisuus tai opiskelu.

Runsas neljännes vastaajista, 27 prosenttia, kannatti ennemmin kaikille kansalaisille ilman erillistä syytä maksettavaa perustuloa kuin syyperusteista sosiaaliturvaa. Muut vastaajat eivät osanneet ottaa asiaan kantaa.

– Suomalaisten ihanteellinen uudistus näyttäisi olevan lähellä Ison-Britannian Universal Credit -mallia, jossa sosiaaliturvaa yksinkertaistettiin tuntuvasti yhdistämällä kuusi tarveharkintaista työttömyyteen ja toimeentuloon liittyvää etuutta, kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä kommentoi.

– Pohjoismainen malli on syyperusteinen, vastikkeellinen ja se on ennenkaikkea hyväksi työttömälle itselleen.

Hän muistuttaa, että suomalaisista puolueista Universal Credit -järjestelmän kaltaista sosiaaliturvauudistusta esitti ensimmäisenä kristillisdemokraatit jo vuonna 2015.

– Jonkun tutkimuksen mukaan perustuloa kannatti vuonna 2016 enemmistö suomalaisista. Näin ei ole enää. Ehkä tärkein panos minulla on ollut perustulon vastustajana esittää toimiva vaihtoehto.

Maanselkä arvioi, että tämä on kääntänyt keskustelun suunnan takaisin raiteilleen pohjoismaisen sosiaaliturvan pariin.

– Pohjoismainen malli on syyperusteinen, vastikkeellinen ja se on ennenkaikkea hyväksi työttömälle itselleen. Britannia taas on keksinyt tavan yhdistää moninaiset tuet. Yhdistämällä pohjoismainen sosiaaliturva-ajattelu ja taso Iso-Britannian tapaan yhdistää tuet Suomi voi uudistaa sosiaaliturvansa työntekoon kannustavaksi, hän sanoo.

Maanselkä antaa kiitosta myös oman Kannustava perusturva-pamfletin julkaisijalle.

– Julkaisemalla kirjoittamani perusturvapaflmetin Ajatushautomo Kompassi on toteuttanut ajatushautomon perustehtävää ja tuonut uusia ideoita suomalaisen yhteiskunnan kehittämiseen.

Ylös