Antero Laukkanen kysyy ruoka-aputoimijoille myönnettyjen avustusten perään-Yhdistykset ovat toimineet vuoden ilman rahaa

12.9.2019 klo 17:27 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja sosiaalineuvos Antero Laukkanen vaatii ruoka-aputoimijoille kuuluvien avustusten pikaista maksamista.

Ruoka-apu on parasta käyttöä hävikkiruualle, jota syntyy vuodessa jopa 500 miljoonaa kiloa.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen muistuttaa hallitusta hävikkiruokaviikolla jätteisiin päätyvän ruokavuoren ja samaan aikaan paisuvien leipäjonojen välisestä ristiriidasta.

Hävikin määrä Suomessa on arvioitu olevan jopa 400–500 miljoonaa kiloa vuodessa.

Suuresta hävikkiruuan määrästä huolimatta Suomessa useita tuhansia ihmisisä hankkii viikoittain ruokansa leipäjonoista.

Laukkanen muistuttaa, että 400 toimijaa jakaa ruokahävikkiä joka päivä eri puolilla Suomea,  pyyteettömästi, ilman valtion tukia.

Laukkanen muistuttaa, että 400 toimijaa jakaa ruokahävikkiä joka päivä eri puolilla Suomea,  pyyteettömästi, ilman valtion tukia.

Viime joulukuussa eduskunta kuitenkin myönsi 1,2 miljoonaa yhdistyksille. Hakuaika päättyi maaliskussa, mutta avustuksia ei ole kuulunut. Viimeisimmän tiedon mukaan rahaa olisi jaossa yhdistyksille vasta ensi tammikuussa.

– Yhdistykset ovat olleet koko vuoden vailla rahaa. Aiottteko tehdä jotain, että tämä ilmiselvä tehottomuus hallinnonalallanne saataisiin kuriin, ja yhdistykset saisivat rahat, jotka eduskunta on heille myöntänyt, Laukkanen kysyi ministeriltä.

Hän itse ehdottaa, että ministeriön sisälle tulisi selkeä kiinteä raha, jolla voitaisiin avustaa yhdistyksiä, jotka eivät muuten saa toimintaansa rahaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru myönsi, että asia on ollut eduskunnallekin vaikea, ja sitä on valtiovarainvaliokunnassakin useasti selvitelty. Ratkaisua kuitenkin haetaan.

– Katsotaan tulevien viikkojen aikana, hän sanoi.

Ylös