Päivi Räsänen kyselytunnilla: ”Diabeteslääkkeet jäävät yhä useammalta ostamatta”

19.9.2019 klo 17:37 Politiikka Kristiina Kunnas

– Tilanne on erityisen huono pienituloisilla, jotka eivät saa toimeentulotukea lääkkeilleen. Nyt moni joutuu jättämään diabeteslääkkeet ostamatta, muistutti Päivi Räsänen torstain kyselytunnilla.

Hallitus sai budjetistaan täyslaidallisen kritiikkiä kyselytunnilla, ja välihuutelut värittivät torstai-iltapäivää Arkadianmäellä. Erityisesti Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo haastoi pääministeri Antti Rinnettä, viime kaudelta tuttua riitakumppaniaan. He nokittelivat silloinkin toisiaan, mutta tilanne oli päinvastainen – Rinne oppositiossa, Orpo hallituksessa.

Paljon keskustelua salissa herätti se, kiristääkö hallituksen politiikka tuloveroa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kritisoi sitä, että hallituksen linjaukset nostavat työssäkäyvän suomalaisen matkakustannuksia. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kysyi hallitukselta, eikö juuri tämänhetkisessä taloustilanteessa olisi pitänyt tukea nimenomaan kotimarkkinoita.

Lääkäri-kansanedustaja Päivi Räsänen nosti suullisessa kysymyksessään esiin lääkekorvausjärjestelmän ja erityisesti diabeteslääkkeiden korvauksen.

Vuonna 2017 voimaan tullut laki muutti diabeteslääkkeiden Kela-korvauksia. Muutoksen myötä muita diabeteslääkkeitä kuin insuliinia korvataan alemman erityiskorvausluokan mukaan.

– Muutoksen myötä monet ovat jättäneet diabetes-lääkkeensä ostamatta korkeasta hinnasta johtuen. Korvausluokan muutos on heikentänyt erityisesti pienituloisten ja ikäihmisten elämää.

– Tilanne on huono varsinkin niillä pienituloisilla, jotka eivät saa myöskään toimeentulotukea lääkkeilleen. Diabeteslääkkeitä toimeentulotuen maksusitoumuksella ostaneiden henkilöiden lukumäärä on tutkitusti lisääntynyt muutoksen jälkeen, Räsänen muistutti.

Hänen mukaansa diabeteksen puutteellisesta hoidosta on seurannut myös diabetekseen liittyvien lisäsairauksien lisääntymistä.

Diabeteksen puutteellisesta hoidosta on seurannut myös diabetekseen liittyvien lisäsairauksien lisääntymistä.

– Ministeri Pekonen otti diabeteslääkkeiden korvausjärjestelmän kehittämiseen erittäin tiukasti kantaa viime kaudella kansanedustajana. Siksi kysynkin asianomaiselta ministeriltä, miten aiotte nyt puuttua diabeteslääkkeiden korvauksessa oleviin epäkohtiin?

Ministeri Pekonen vastasi, että hallitus yrittää juuri saada aikaan lääkekorvausjärjestelmän tiekarttaa.

– Hallituksen budjetin myötä eläkeläisten toimeentulo paranee, Pekonen totesi, mutta sai vastalauseiden kohinaa yleisöstä.

Räsänen vaati ministeriä vastaamaan, palautetaanko korvaus.

– Pyydän teitä sanomaan vain yksinkertaisest kyllä tai ei, Räsänen totesi.

Ministeri Pekonen ryhtyi vierittämään vastuuta edelliselle hallitukselle ja selostamaan, että se leikkasi monesta asiasta. ”Vastaa kysymykseen! Mitä te teette?”, kuului huuteluja lehtereiltä.

 

Ylös