Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän kutsuvierasseminaari Pikkuparlamentissa – ”Antisemitismi lisääntyy”

20.9.2019 klo 14:05 Politiikka Tapio Luoma-aho

– Antisemitismi on lisääntynyt maailmalla, mutta niin on myös Euroopassa ja valitettavasti Suomessakin, muistutti Israelin suurlähettiläs Dov Segev-Steinberg kutsuvierasseminaarissa eduskunnan Pikkuparlamentissa.

Eduskunnan Israel-ystävyysryhmä järjesti kutsuvierasseminaarin torstaina 19. syyskuuta Pikkuparlamentissa. Kansainvälinen seminaari liittyi perjantaina 20. syyskuuta pidettävään  –Jerusalem Prayer Breakfast -rukousaamiaistapahtumaan.

Antisemitismin lisääntyminen nimenomaan Euroopassa oli seminaarin keskeinen teema.

Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman oli kutsuvierasseminaarin isäntä ja juontaja. Hänen edessään Suomen, Israelin ja Jerusalemin liput. (Kuva Jukka Salmi)

Pääpuheen piti Ilkka Kanerva. Ministerin arvonimen 2017 saanut kansanedustaja on palvellut ministerinä kolmessa hallituksessa ja on Suomen pisimpään eduskunnassa istunut poliitikko. Kanerva valittiin Arkadianmäelle ensi kertaa 1975.

– Antisemitismi on tullut mahdottomaksi sivuuttaa. Holokaustista tietämättömien määrä nousee, varoituskellojen pitäisi soida, Kanerva sanoi.

Kanerva pitää valitettavana, että antisemitismistä on jälleen tullut ”uusi normaali” Euroopassa.

–  On kuitenkin arvokasta, että voimme järjestää tämänkaltaisen tilaisuuden Suomessa. Valitettavasti Juutalaiset kokevat olonsa entistä turvattomammaksi kotimaissaan Euroopassa. Samaan aikaan kansalaisten tieto holokaustista ja yleensäkin historiasta on heikentynyt. Minkäänlaista antisemitismiä ei saa suvaita, eikä sille ole tilaa eurooppalaisissa arvoissa, totesi ministeri Kanerva.

Juutalaiset kokevat olonsa entistä turvattomammaksi kotimaissaan Euroopassa. Samaan aikaan kansalaisten tieto holokaustista ja yleensäkin historiasta on heikentynyt.

Viime joulukuussa julkaistun laajan eurooppalaisen kyselytutkimuksen mukaan kahdeksan kymmenestä juutalaisesta Euroopassa kertoi joutuneensa antisemitistisen häirinnän kohteeksi edellisen viiden vuoden aikana. Moni juutalainen myös suunnittelee muuttoa pois Euroopasta.

Suurlähettiläs Dov Segev-Steinberg muistutti, että Israel on edelleen ainoa todellinen demokratia Lähi-Idässä. Israelissa käytiin uudet parlamenttivaalit tämän viikon tiistaina. Vaalit päättyivät varsin epäselvään tulokseen.

– Toivon, että saamme maahan pian hallituksen.

– Minua myös koskettaa olla täällä Suomen pääkaupungissa ja rukoilla yhdessä Israelin pääkaupungin puolesta. Kahden holokaustista selvinneen vanhemman lapsena olen kuitenkin hyvin huolissani kehityksestä Euroopassa. Siksi suomalaisten ystävyys Israelin kanssa on entistäkin tärkeämpää, Segev-Steinberg sanoi.

Hepreaksi puhunut Knessetin entinen jäsen Robert Ilatov kiitti Suomea siitä, että se on ollut Israelin tukena maan perustamisesta alkaen.

– Jerusalem ei ole poliittinen kysymys vaan historiallinen tosiasia. Juutalaisille tarjottiin viime vuosisadan alkupuolella monenlaisia paikkoja asuttavaksi esimerkiksi Venäjän kaukoidästä ja  Ugandasta, mutta he halusivat palata alkuperäiselle alueelle, jota kutsuttiin Palestiinaksi.

Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja, Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman teki viime helmikuussa kirjallisen kysymyksen, jossa hän vaati aktiivisempaa otetta antisemitismin torjumiseen.

– Antisemitismi on tunkeutumassa yhtä lailla Pohjoismaihin. Tanskassa ja Ruotsissa neljännes kyselyyn vastanneista kertoi kuulevansa säännöllisesti väitteen, että ’juutalaisilla on liian paljon valtaa heidän kotimaassaan’. Tutkimuksen mukaan enemmistö vastaajista oli sitä mieltä, ettei heidän kotimaansa hallitus tee tarpeeksi antisemitismin torjumiseksi, Östman sanoi kirjallisessa kysymyksessään.

– Mitä hallitus tekee Suomessa antisemitismin torjumiseksi ja katsooko hallitus, että Suomi on riittävän aktiivinen ulkopolitiikassaan antisemitismin torjunnan puolestapuhujana, Östman kysyi.

Kansainvälisen kutsuseminaarin isäntä, Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman. Hän kysyi viime helmikuussa kirjallisessa kysymyksessään, mitä hallitus tekee antisemitismin torjumiseksi. (Kuva Kristiina Kunnas)

Fredrik Ekholm, Israelin kunniakonsuli vuodesta 2014. Ekholm toimi aikanaan pitkään Kansainvälisen Kristillisen Kauppakamarin ICCC:n Suomen puheenjohtajana. (Kuva Kristiina Kunnas)

Jerusalem Prayer Breakfast -rukousaamiaisliikkeen johtajiin kuuluva Yhdysvaltain entinen kongressiedustaja Michele Bachmann kiitti kommenttipuheenvuorossaan Suomea siitä, että se järjestää rukousaamiaisen Jerusalemin puolesta. – Te teette näin ensimmäisenä pohjoismaista, Bahcmann muistutti. (Kuva Kristiina Kunnas)

Eduskunnan Israel-ystävyysryhmä

Eduskunnan Israel-ystävyysryhmässä on tällä kaudella kansanedustajia viidestä puolueesta. Ryhmän puheenjohtajana toimii Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman.

 

 

Ylös